Článek
Postup
01.
Všechny suroviny na těsto zpracujte. Kdyby se příliš drolilo, zřeďte ho trochou mléka. Hotové hladké těsto uložte do lednice, než si připravíte náplň.
02.
Na náplň ze všech 3 bílků ušlehejte tuhý sníh. Tvaroh (nejlepší je ten z alobalu) prošlehejte s cukrem, posledním žloutkem, škrobem a vanilkou, opatrně zapracujte sníh a nakonec lehce vmíchejte odstopkovaný rybíz nebo jiné ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, broskve, meruňky, višně, jahody...).
03.
Dvě třetiny vychlazeného těsta nastrouhejte nebo nadrobte do formy vyložené pečicím papírem, zlehka upěchujte, potřete tvarohovou náplní a překryjte zbytkem nastrouhaného či nadrobeného těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut.
Tip: Rybíz je dost kyselý, takže jestli máte raději sladší moučníky, klidně do tvarohu přidejte víc cukru.
Vyzkoušejte i strouhaný kokosový koláč s ovocem, jablečný strouhaný koláč se sněhem anebo si dejte strouhaný tvarohový koláč s kakaem v kulaté formě.