Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku se solí, skořicí a cukrem. Přidejte nakrájené máslo, žloutky a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Jednu třetinu těsta odeberte, zabalte do folie a dejte do mrazáku. Zbylé dvě třetiny také zabalte do folie a nechte odpočinout někde v chladu nebo ledničce.
02.
Mezitím připravte náplň. Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte k nim vanilkový a skořicový cukr, citronovou šťávu, nasekané ořechy a vše dobře promíchejte.
03.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte cukr. Nakonec přidejte ocet a sníh ještě prošlehejte.
04.
Vychladlé dvě třetiny těsta vyválejte na velikost formy tak, aby bylo těsto i na okraje. Formu vyložte pečicím papírem a přeneste do ní těsto. Přebytečné okraje těsta seřízněte.
05.
Na těsto naneste jablečnou směs. Pak přidejte sníh z bílků a uhlaďte ho. Navrch sněhu nastrouhejte na hrubém struhadle těsto z mrazáku. Koláč pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
Doporučujeme ještě báječné obrácené jablečné koláčky nebo jablka v županu z babiččina receptáře.