Hlavní obsah
3,2
(126)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tenhle koláč si zamiluje snad každý. Strouhané těsto, šťavnatá jablka a sladký nadýchaný sníh, to je kombinace, které se nedá odolat.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Těsto
  • 300 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 3 ks žloutků
  • 100 g másla
  • 1 lžička skořice
  • sůl
Náplň
  • 4 ks jablek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 70 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce citronové šťávy
Sníh
  • 3 ks bílku
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžička octa 8%
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku se solí, skořicí a cukrem. Přidejte nakrájené máslo, žloutky a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Jednu třetinu těsta odeberte, zabalte do folie a dejte do mrazáku. Zbylé dvě třetiny také zabalte do folie a nechte odpočinout někde v chladu nebo ledničce.

02.

Mezitím připravte náplň. Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte k nim vanilkový a skořicový cukr, citronovou šťávu, nasekané ořechy a vše dobře promíchejte. 

03.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte cukr. Nakonec přidejte ocet a sníh ještě prošlehejte. 

04.

Vychladlé dvě třetiny těsta vyválejte na velikost formy tak, aby bylo těsto i na okraje. Formu vyložte pečicím papírem a přeneste do ní těsto. Přebytečné okraje těsta seřízněte. 

05.

Na těsto naneste jablečnou směs. Pak přidejte sníh z bílků a uhlaďte ho. Navrch sněhu nastrouhejte na hrubém struhadle těsto z mrazáku. Koláč pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 160 °C. 

Energetická hodnota celkem - 27 cm průměr formy
Energie14 113,72 kJ
Bílkoviny65,1 g
Tuky143,14 g
Sacharidy441,9 g
Sůl0,56 g
SAFA51,82 g
Vláknina29,28 g
Cukry212,03 g
Související témata:

Načítám