Článek
Je známo, že zdravá životospráva může snížit riziko vzniku mnoha chorob. To platí i pro infarkty a mrtvice, protože právě tato postižení souvisejí ( mimo genetiky) s nesprávnými stravovacími návyky. Tedy s přejídáním a nadbytkem tuků, cukru a alkoholu či kouření.
Abyste snížili pravděpodobnost, že vás něco takového potká, je třeba redukovat nadbytečný tuk v těle a udržovat si zdravou hmotnost. „Nadbytečný tělesný tuk produkuje prozánětlivé látky, má nepříznivý vliv na srážení krve, a tím pádem negativně působí na cévy,“ vysvětluje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity.
Tělu je také nutné zajistit stálý příjem všech makro (bílkoviny, tuky, sacharidy) i mikroživin (vitaminů, minerálů, antioxidantů) a esenciálních mastných kyselin. Co by v jídelníčku nemělo chybět?
Jak omega 3 mastné kyseliny souvisí s mrtvicí
Pomáhají tělu v boji se zánětlivými reakcemi, což snižuje riziko propuknutí mrtvice. Omega 3 mastné kyseliny najdete v tučných mořských rybách, za studena lisovaných rostlinných olejích a v některých ořeších (vlašské, mandle, kešu, para) a semínkách (chia, lněná, konopná).
Současně byste měli zmenšit příjem tuků, které zánět v těle naopak podporují. Vyhýbat byste se měli transmastným kyselinám, obsahují je zpracované potraviny, jako jsou různé cukrovinky, čokoládové polevy nebo masné produkty.
Proč zvýšit příjem selenu
V malém množství se minerál selen v těle nachází přirozeně, působí jako antioxidant a posilovač nervů. Právě pro tyto vlastnosti spojují lékaři jeho doplňování se sníženým rizikem mrtvice. Bohaté jsou na něj ryby, měkkýši a dokonce i ořechy.
„Jedním z nejbohatších zdrojů jsou para ořechy. Už jeden denně dokáže pokrýt více než denní doporučenou dávku selenu. Hlídejte si však jejich kvalitu a původ – jsou náchylné na plísně a při konzumaci nekvalitních kusů si můžete více uškodit než pomoci,“ radí Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu.

Tučné mořské ryby jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, které chrání před záněty i mrtvicíFoto: New Africa, Shutterstock.com
Význam čerstvého ovoce a zeleniny
Potraviny z rostlinné říše jsou bohaté na vitaminy a antioxidanty. Obě živiny bojují proti stárnutí buněk a rozvoji nemocí, které s ním souvisí, jako je právě mrtvice. Proto byste měli denně sníst alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny, přičemž porce je to, co se vám vejde do dlaně. Je to jeden ze snadných způsobů, jak tělu v rámci pestré a zdravé stravy prospět.
Vyhýbejte se opojným látkám
Nadužívání alkoholu se v poslední době, i kvůli předcházející pandemické izolaci, zvýšilo (jak poznáte, že máte problém s alkoholem). Kolik lidí si večer na zpravení nálady nedá jednu či dvě sklenky vína nebo piva? Pokud mezi ně patříte, měli bystě vědět, že alkohol souvisí se sníženou funkčností srdce i mozku a jeho opakované požívání brání správnému průběhu přirozených fyziologických procesů a zvyšuje pravděpodobnost mnoha nemocí, včetně mrtvice. Pokud se denně neopíjíte, nemusí vám sklenka vína nebo piva zadělat na problémy, zkuste si ale alespoň den či dva v týdnu alkohol odepřít úplně.

Kouření a nadužívání alkoholu zvyšuje riziko mrtvice Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com
Sečteno, podtrženo
Optimalizace stravy je dobrým a snadným řešením snížení rizika mnoha nemocí, včetně mrtvice. Udržování pestrého a nutričně vyváženého jídelníčku prospívá zdraví a posiluje organismus, a to jak v případě, že jste mrtvici neprodělali, tak i tehdy, když už ji máte za sebou a začínáte znovu.
Správné živiny podpoří revitalizaci těla a umožní nabrat síly tak, jak zvládne a potřebuje. Velkou roli v tom hrají zejména omega 3 mastné kyseliny, selen a množství čerstvého ovoce a zeleniny dodávající tělu vitaminy a minerály, které působí protizánětlivě. Rozumné je rovněž omezit se v konzumaci alkoholu, který v dlouhodobém horizontu významně oslabuje jak mozek, tak i srdce.