Článek
Hranolky, řízky, smažená masa i zelenina, o tom všem odborníci na výživu mluví jako o zlu. Není se čemu divit. Smažené jídlo je chutné a křupavé, ale také má vysoký obsah tuku a kalorií, takže bohužel zvyšuje riziko mnoha zdravotních problémů. Přitom pokud se chcete zdravě stravovat, musíte kromě zdravých potravin zvolit také jejich zdravou přípravu.
Příliš mnoho oleje ničí zdraví
Při klasickém fritování je celá potravina ponořena do horkého oleje, příprava je rychlá a dochází k rovnoměrnému opečení. Už jen při té představě se vám asi sbíhají sliny v puse, má to však své ale. Pokud budete jíst smažené potraviny pravidelně, pravděpodobně budete tloustnout, neboť podle výzkumů konzumace smaženého jídla více než čtyřikrát týdně zvyšuje riziko obezity o 50 %. Zvyšuje se i riziko cévní mozkové příhody neboli mrtvice, srdečních onemocnění a cukrovky. Ze všech výzkumů zkrátka jednoznačně vychází, že jídla připravovaná ve velké vrstvě oleje, ať už na pánvi nebo ve fritovacím hrnci, sice potěší vaše chuťové buňky, ale jinak vám nic dobrého nepřinesou.
Smažte horkým vzduchem
Doby, kdy jediným způsobem smažení byla vrstva oleje na pánvi nebo klasický friťák s připáleným olejem, jsou dávno pryč. Hitem poslední doby jsou horkovzdušné fritézy, tedy takové fritovací hrnce, kde díky horkovzdušné technologii můžete „fritovat“ pouze na minimálním množství oleje, kterým povrch jídla potřete. Součástí takových kuchyňských pomocníků je vysoce výkonná turbína, díky níž se jídlo nepřipravuje ponořené v oleji, ale v horkém vzduchu, který proudí uvnitř. Na přípravu potravin je tak potřeba jen minimální množství oleje.
S jídlem plavoucím v oleji nezhubnete
„Pokud vás přepadne chuť na nějaké jídlo, které není z nejzdravějších, je horkovzdušná fritéza ideálním řešením. Například hranolky v ní připravíte za méně než 30 minut, a to s pouhou jednou lžící oleje. Fritéza zajišťuje jemné a pomalé pečení, které zachovává zdraví prospěšné vitaminy a přírodní aroma čerstvých surovin,“ vysvětluje Dušan Holec, produktový manažer elektrických spotřebičů Tefal. A možnost přípravy jídla s minimem oleje je – zvláště pokud chcete hubnout – důležitá.
„I z nutričně naprosto vynikající suroviny se dá nevhodnou přípravou udělat dokonce i zdraví nebezpečný pokrm. Při nevhodné úpravě mohou vznikat škodlivé látky a naopak se při přípravě ztrácejí některé cenné látky, například vitaminy. Pro hubnutí je také určitě rozdíl, zda zvolíte úpravu smažením, při kterém se pokrm stává často kalorickou bombou, nebo způsobem, při němž do pokrmu nepřidáváte zbytečně velké množství tuku," říká Iva Málková ze STOB.
Hranolky i maso v jednom? Jde to!
Příprava jídel v horkovzdušné fritéze se pohybuje na hranici mezi smažením a pečením. Připravovat v nich můžete téměř všechna svá oblíbená jídla: zmiňované hranolky, maso, zeleninu, plody moře, korýše, mražené výrobky, ale dokonce i omáčky nebo dezerty. Zvládnete v ní i jednoduché omáčky či nejrůznější směsi. Navíc jednotlivé potraviny nemusíte dělat zvlášť, například maso se zeleninou můžete připravovat najednou, což vám ušetří spoustu času.
Jednoduchost až na prvním místě
Ovládání je velmi jednoduché: potraviny vložíte do fritézy, přidáte jednu lžíci oleje a případně koření a přístroj zapnete. Inteligentní systém kvalitních horkovzdušných fritéz se postará o udržení optimální teploty, o rovnoměrné rozmístění oleje se zase postará míchací lopatka, která potraviny jemně promíchává. Do fritování tak nemusíme prakticky vůbec zasahovat. Díky časovači si snadno nastavíte dobu, po kterou chcete, aby se jídlo fritovalo a přístroj vás zvukovým signálem upozorní, že je vše hotové. Určitě oceníte i jednoduché čištění fritézy, u většiny přístrojů na trhu jsou všechny odnímatelné části snadno omyvatelné a vhodné dokonce i do myčky.
Jasně, chce to trochu cviku a času, než vychytáte, jak horkovzdušnou fritézu využít nejlépe. Ale kromě přínosu pro vaše zdraví mají ještě jedno kouzlo: díky absenci přepáleného oleje už nebudete informovat všechny vaše sousedy o tom, že se u vás doma smažilo! Žádná okna hodinu dokořán, aby se vyvětraly nepříjemné pachy. To za to stojí, ne?
A co vy, uvažujete o koupi horkovzdušné fritézy?