Článek
Cirhóza jater nejvíce trápí Francouze. Podle I. Interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha jí trpí 35 na 100 tisíc obyvatel. V Česku je to méně – 10 na 100 tisíc obyvatel –, ovšem postižených touto nemocí stále přibývá. Podle odborníků je nejhrozivější zejména nárůst výskytu u žen.
Nejhorší na tom všem je fakt, že již poškozená játra vám jen tak nikdo nevyléčí, řešením je pouze transplantace. Lékaři proto radí jediné – prevence je nade vše.
Proč jsou játra tak důležitá?
„Játra hrají klíčovou roli v metabolismu základních živin – zodpovídají za hospodaření s cukry, přeměňují tuky a produkuje se zde řada nezbytných bílkovin,“ uvádí MUDr. Michal Novák z interny Polikliniky Budějovická.
Jsou jakousi čističkou organismu. „Detoxikují organismus a odbourávají škodlivé látky, které nelze odstranit ledvinami. Dále jsou významnou zásobárnou železa, glykogenu, vitaminů A, E, D, K a B12. Tvoří se zde žluč nutná k trávení tuků, syntetizují i odbourávají se zde některé hormony. Díky vysokému energetickému obratu zde také dochází k tvorbě tepla,“ jmenuje dále lékař Michal Novák.

Pokud se nechcete vzdát masa, vybírejte jen to netučné, zejména hovězíFoto: Profimedia
Játra neskolí jen tak něco
Hned na začátek je důležité zmínit, že játra jsou ve vašem těla takový „otloukánek“, který toho celkem dost vydrží. Mají velmi vysoké regenerační schopnosti a zvládají se i s trochu horším zacházením vyrovnat.
Proto právě například cirhóza se neobjeví jen tak po dvouměsíčním alkoholovém hodování, ale až za řadu let. Játra tvrdnou postupně a vy prvních pár let nepozorujete žádné příznaky. V dalších fázích se objevují jen neurčité projevy jako únava nebo trávicí potíže a až v pokročilejších stadiích žloutne pokožka nebo dochází ke krvácení z jícnu.
„Když dojde k silnému zatížení, nebo menšímu, ale dlouhodobému přetěžování, můžete si tak vyprovokovat akutní zánět, respektive začne docházet k přestavbě jaterní tkáně a poklesu jaterních funkcí. Zpočátku to může být jen ztučnění jater, které je vratné a neprojeví se významnější poruchou funkce. Pak se ale můžete dopracovat opravdu až k nevratné cirhóze, v konečném stadiu k jaternímu selhání,“ varuje lékař Michal Novák.
Co jim škodí nejvíce?
„Z dlouhodobého hlediska jsou pro játra největší zátěží živočišné i rostlinné tuky, ale také živočišné bílkoviny. Je proto vhodné omezit maso a vynechat i sýry s velkým obsahem soli, příliš kořeněná jídla, bujony a všeobecně průmyslově zpracované potraviny,“ uvádí výživový specialista a osobní trenér Radek Pajič z Bomton Power Concept. Tedy všechny instantní potraviny, konzervované potraviny, jídla z fast foodů, uzeniny či pekárenské výrobky.
Jedním z největších mučitelů jater je samozřejmě alkohol. Jeho nadměrná konzumace bývá označována jako nejčastější příčina vzniku cirhózy. „Rizikové je ale i nadbytečné užívání některých léčiv, například i běžně užívaného paralenu. Dále vysoké dávky vitaminu A, steroidní hormony neboli anabolika a drogy,“ uvádí MUDr. Michal Novák.

Nadměrné a dlouhodobé pití alkoholu vás může dovést až k cirhóze jaterFoto: Profimedia
Jak játrům trochu pomoci?
Výživový specialista Radek Pajič radí, co zařadit do jídelníčku, když chcete játrům pomoci s regenerací:
- Mořské řasy
- Kvašená zelenina – zelí, kapusta, mrkev, okurka, červená řepa...
- Čaj ze zázvoru, pampeliškových a kopřivových lístků nebo jarních bylinek (sáhněte po těch hořkých)
- Chróm – mléčné výrobky, kvasnice, melasa, lesní plody, červená řepa
- Karnitin – zvěřina, libové hovězí maso, mléko a mléčné výrobky
- Selen – ryby, zázvor, para ořechy
- Lecitin – ovesná kaše, mléčné výrobky, čočka, květák, zelí, za studena lisované rostlinné oleje
- Aminokyselina arginin – burské a vlašské ořechy, mandle, kešu, kokos, losos, cizrna a sója, hořká čokoláda a také mléčné výrobky
Chráníte svá játra?