Článek
Postup
01.
Šalotky nebo co nejmenší cibule oloupejte tak, aby zůstaly v celku.

Na rozdíl od českého guláše se cibule nechávají v celkuFoto: Jakub Jurdič
02.
Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje a cibulky v něm ze všech stran hezky opečte. Vyndejte je a dejte stranou.

Šalotky nebo cibulky opečte dozlatova a vyndejte z pánveFoto: Jakub Jurdič
03.
Zatímco se cibulky opékají, pokrájejte maso na kostky. My jsme dali hovězí, ale hodí se i králík nebo jehněčí. Do pánve po cibulkách přidejte trochu oleje a maso zprudka asi deset minut restujte, až je také pěkně opečené.

Ve stejné pánvi opečte masoFoto: Jakub Jurdič
04.
Vmíchejte nasekaný česnek, rozdrobenou chilli papričku a všechno koření (hřebíček a nové koření rozdrťte v hmoždíři nebo i se skořicí a bobkovým listem svažte do kousku gázy, aby šlo pak snadno vyndat), nechte pár vteřin rozvonět a přidejte protlak.

Koření buď svažte gázou, nebo rozdrťte v hmoždířiFoto: Jakub Jurdič
05.
Ještě chvilku restujte a zalijte pasírovanými rajčaty, sladším červeným vínem a octem. Dost osolte, zalijte vodou asi 3 cm nad maso a pod pokličkou hodinu duste. Až poté přidejte opečené cibulky (tak zůstanou celé) a duste další 1 až 1,5 hodiny doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou nebo dalším vínem.

Když cibulky přidáte až v polovině dušení, udrží si tvarFoto: Jakub Jurdič
06.
Vyndejte skořici a bobkové listy, opepřete a podávejte jen tak, s křupavou domácí bagetou, brambory nebo třeba salátem.

Voňavé stifado vás rázem přenese do jižních krajůFoto: Jakub Jurdič
Tip
Při restování masa se hodí přidat i rozmarýn nebo kousek pomerančové kůry: každá řecká rodina má svou variantu, podobně jako je to u nás v případě receptu na svíčkovou. A pokud na podlití masa použijete suché víno, přidejte dvě lžíce medu.
Znáte pasticio? Je to řecká verze lasagní a použít můžete i penne. Jako předkrm zkuste třeba špenátové taštičky spanakopita nebo citronovou kuřecí polévku avgolemono.