Článek
Postup
01.
Sklenice i víčka omyjte saponátem a ve dřezu prolijte vroucí vodou. Pracujte s nimi opatrně, abyste se nedotkli vnitřku a okrajů.
02.
Cibuli pokrájejte na kostky (nemusí být úplně najemno) a nechte zesklovatět na dostatečném množství tuku. Osolte. Mezitím si na proužky pokrájejte papriky, přidejte k cibuli a deset minut za občasného míchání restujte, až změknou.
03.
Z rajčat vyřízněte zbytek po stopce a opačný konec nakrojte nožíkem do kříže. V míse přelijte vroucí vodou a nechte asi pět minut ponořené. Poté je propláchněte studenou vodou a oloupejte – díky spaření to půjde opravdu snadno. Anebo se podívejte, jak oloupat rajčata bez vody v mikrovlnce.
04.
Oloupaná rajčata pokrájejte na osminky a ty ještě na třetiny, přidejte k paprikám, opět osolte a pod pokličkou duste dalších deset minut, až je zelenina hezky měkká, ale přitom stále drží tvar. Ochutnejte a případně dosolte. My do leča přidáváme ještě trochu protlaku – hezky ho zahustí a dodá mu lepší barvu, ale není to nutné.
05.
Směs (nebo alespoň tu část, kterou nesníte) pak plňte do vyčištěných sklenic, zavíčkujte a sterilujte ponořené v hrnci s horkou vodou 20 minut při 85 °C. Druhá varianta je dát sklenice na plechu s trochou vody do trouby vyhřáté na 60 °C, teplotu zvýšit na 85 °C a nechat je v ní asi 40 minut.
06.
Takto připravené lečo budete mít kdykoli po ruce a je už jen na vás, jestli do něj na pánvičce vmícháte vajíčka a čerstvě mletý pepř, dáte si ho s opečenou uzeninou, nebo použijete jako základ dalších jídel: výtečná je srnčí kýta na grilu s lečem.
Tip
Do leča dejte jednu papriku na jedno velké rajče, ale poměr zeleniny můžete klidně obměnit podle chuti (a úrody). Ke klasickým polním paprikám přidejte i pár pálivých papriček nebo na kostky pokrájenou cuketu. Na závěr lze lečo dochutit i mletou paprikou a čerstvě mletým pepřem.
Připravujete si také v létě zásoby na zimu? Inspirujte se naším zavařovacím a nakládacím speciálem.