Hlavní obsah
3,3
(75)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pokud si potrpíte na dobré pečené maso, určitě byste neměli vynechávat ani hovězí pečeně. Štěpánská patří k těm nejzákladnějším receptům, a pokud jí věnujete dostatek času v troubě, bude maso tak křehké, že se bude rozpadat.

45 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 900 g hovězího válečku
  • 200 g špeku
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 3 ks cibule
  • 4 kuličky nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 4 ks vejce
Článek

Postup

01.

Maso vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud u vašeho řezníka nevedou váleček, použijte falešnou svíčkovou nebo klasicky kýtu. Váleček je vlastně součást kýty a řada řeznictví kýtu nebourá po jednotlivých svalech, ale vše dohromady. Špek dejte na chvilku do mrazáku, lépe se s ním pak špikuje. Troubu zapněte na 160 °C.

02.

Kus zmrzlého špeku nakrájejte na tenké špalíčky. Pomocí špikovacího nože (důležitá je ostrá špička a úzké a dlouhé ostří) udělejte do masa několik otvorů a špek do nich zatlačte. Maso osolte a opepřete. V pekáči rozehřejte sádlo a celý kus masa na něm ze všech stran opečte.

03.

Mezitím zbylý špek nakrájejte na kostičky a cibuli najemno. Když je maso po celém povrchu zatažené, vyjměte jej. Do výpeku přidejte kostičky špeku a cibuli a opečte dohněda. Zaprašte lžící hladké mouky, přidejte koření, promíchejte a nechte chvíli osmahnout. Přilijte vývar (nebo vodu), vraťte do omáčky maso a pekáč přiklopte. Vložte do trouby a za občasného přelití pozvolna pečte 3–4 hodiny.

04.

Upečené maso vyjměte z omáčky a tu podle chuti (a potřeby) osolte, opepřete a klidně ještě trochu zahustěte moukou. Chcete-li hladkou omáčku, rozmixujte ji ponorným mixérem. Podávejte s vejcem uvařeným natvrdo a třeba s karlovarským knedlíkem.

Jak děláte štěpánskou pečeni u vás doma? Vaříte vejce zvlášť, nebo jím maso špikujete?

Načítám