Článek
Postup
01.
Maso vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud u vašeho řezníka nevedou váleček, použijte falešnou svíčkovou nebo klasicky kýtu. Váleček je vlastně součást kýty a řada řeznictví kýtu nebourá po jednotlivých svalech, ale vše dohromady. Špek dejte na chvilku do mrazáku, lépe se s ním pak špikuje. Troubu zapněte na 160 °C.
02.
Kus zmrzlého špeku nakrájejte na tenké špalíčky. Pomocí špikovacího nože (důležitá je ostrá špička a úzké a dlouhé ostří) udělejte do masa několik otvorů a špek do nich zatlačte. Maso osolte a opepřete. V pekáči rozehřejte sádlo a celý kus masa na něm ze všech stran opečte.
03.
Mezitím zbylý špek nakrájejte na kostičky a cibuli najemno. Když je maso po celém povrchu zatažené, vyjměte jej. Do výpeku přidejte kostičky špeku a cibuli a opečte dohněda. Zaprašte lžící hladké mouky, přidejte koření, promíchejte a nechte chvíli osmahnout. Přilijte vývar (nebo vodu), vraťte do omáčky maso a pekáč přiklopte. Vložte do trouby a za občasného přelití pozvolna pečte 3–4 hodiny.
04.
Upečené maso vyjměte z omáčky a tu podle chuti (a potřeby) osolte, opepřete a klidně ještě trochu zahustěte moukou. Chcete-li hladkou omáčku, rozmixujte ji ponorným mixérem. Podávejte s vejcem uvařeným natvrdo a třeba s karlovarským knedlíkem.
Jak děláte štěpánskou pečeni u vás doma? Vaříte vejce zvlášť, nebo jím maso špikujete?