Článek
Postup
01.
Steaky (co osoba, to jeden steak) osolte, opepřete a hned je vkládejte na rozpálený gril. Grilujte z každé strany do propečení dle vlastní libosti. Dá se využít jednoduchá pomůcka. Dotkněte se palcem jedné ruky malíčku, prsteníčku, prostředníčku nebo ukazováčku a druhou rukou zatlačte na část dlaně pod palcem. Tuhost vaší ruky při dotyku jednotlivých prstů s palcem by měla odpovídat tuhosti steaku viz:
- palec – ukazováček = medium rare -
- palec – prostředníček = medium -
- palec – prsteníček = medium well -
- palec – malíček = well done -
Tip: Při grilování hovězího masa vždy volte steaky tzv. „vyzrálé“ (stařené) – tomahawk, steak flank, steak rib eye steak, steak udělejte vždy dostatečně vysoký a nesundávejte z něj tuk (nositel chuti).
02.
Před vyndáním masa z grilu si připravte pekáč, do kterého nalijte olivový olej, osolte a opepřete jej a přidejte tymián. V této lázni nechte maso odpočinout po vyndání z grilu přibližně 5 minut.
03.
Nyní pojďme na chřest. Z chřestu odřízněte (nebo odtrhněte) spodní tvrdou část. Vezměte si plátky slaniny, namotejte ji na chřest a přendejte na rozpálený gril. Otáčejte, dokud slanina nemá krásnou osmaženou barvu.
04.
Posledním krokem je restovaná hlíva. Z hlívy ústřičné odřízněte spodní „nožičky“, rozpalte gril, přiložte na něj pánev, kterou promastěte olivovým olejem, přidejte hlívu ústřičnou a tymián. Restujte, dokud hlíva nezhnědne.
NENÍ NAD LETNÍ GRILOVAČKU
Nevíte si rady, jak připravit steak hostům na míru? Koukněte se přímo pod ruce šéfkuchaře Zdeňka Marcína v pořadu BBQ Saloon na Televizi Seznam.