Hlavní obsah
3,4
(57)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Líbí se vám programy o vaření? Rádi se inspirujete radami a postupy profesionálů? Tak se pojďte podívat na nové díly pořadu S kuchařem u plotny na Stream.cz. Populární šéfkuchař Zdeněk Marcín vám předvede lehké recepty na výtečná jídla, která tak hravě zvládnou i začátečníci. Dnes si s ním připravte hovězí steak s bílým chřestem a steakovou omáčkou.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Maso
  • 1 plátek nízkého roštěnce
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
Chřest
  • 1 svazek bílého chřestu
  • 1/2 ks citronu
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 1 lžička čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Jako první si vyrobte omáčku. Můžete, stejně jako Zdeněk Marcín, připravit výbornou béarnskou omáčku, která se dokonale hodí k chřestu a jiné zelenině, nebo si udělejte mimořádně jednoduchou pepřovou omáčku – je skvělá k steakům a grilovanému masu, je jen ze tří surovin a nedá se na ní nic zkazit. Hotovou omáčku odložte a rychle se pusťte do masa a chřestu.

02.

Zapněte troubu na 180 °C a rozpalte pánev. Maso potřete olejem, z obou stran osolte a opepřete a položte ho na rozpálenou pánev. Z každé strany opékejte přibližně tři minuty. Ke konci smažení přidejte máslo – až se rozpustí, maso jím polévejte. Zvýrazníte tak jeho chuť a získáte výpek. Po třech minutách opékání z obou stran vložte maso asi na pět minut do rozehřáté trouby na dopečení.

03.

Bílý chřest důkladně oloupejte. Vhodný hrnec naplňte vodou a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody přidejte cukr, sůl a citronovou šťávu, vložte do ní i oloupaný chřest a uvařte doměkka.

04.

Steak servírujte nakrájený na plátky s chřestem a steakovou omáčkou, zlehka posypte nasekanou pažitkou či jinou oblíbenou bylinkou.

Chcete vědět, jak Zdeněk Marcín připravuje steak krok za krokem? Podívejte se na zábavné video na Stream.cz v článku Hovězí steak z nízkého roštěnce s chřestem a béarnskou omáčkou.

Váháte, jaké maso vybrat? Přečtěte si náš Atlas steaků.

Související témata:

Načítám