Hlavní obsah
3,3
(47)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ačkoliv Maďaři v okolí města Szeged o tomhle jídle prý nic neslyšeli (a guláš navíc musí být podle jejich standardu z hovězího), u nás se segedínský guláš už mnoho a mnoho generací těší velké oblibě. Ať už je to s původem receptu jakkoliv, tahle dobrota plná křehké vepřové plece, štiplavého kysaného zelí a jemné smetany potěší nejedny chuťové pohárky.

30 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 800 g vepřové plece
  • 3 ks cibule
  • 4 lžíce mleté sladké papriky
  • 3 ks bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 750 ml vepřového vývaru
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 750 g kysaného zelí
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Maso pokrájejte na kostky a osolte. Slaninu nakrájejte na kostičky a v hrnci opečte dozlatova. Pak ji vyjměte, podle potřeby přidejte kousek sádla a v rozpáleném tuku opečte dohněda maso. Smažte ho radši po částech, aby se opravdu zprudka zatáhlo po všech stranách – kdybyste ho přidali naráz, dno hrnce i tuk se ochladí a vy budete maso rovnou dusit. Opečenou část masa vyjměte a do hrnce vložte další část.

02.

Když je všechno maso opečené a vyndané, ve výpeku orestujte dozlatova i nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte papriku, bobkový list a nové koření a nechte pár vteřin zpěnit, aby paprika pustila barvu a rozvoněla se. Pak podlijte horkým vývarem nebo vodou. Dejte pozor, aby se paprika nepřipálila – zhořkla by. Přidejte kmín, opečené maso i slaninu a pozvolna duste asi 1,5 hodiny doměkka.

03.

Až je maso prakticky měkké, přidejte lehce pokrájené kysané zelí a ještě asi 10 minutu duste, dokud nezměkne. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu. Podávejte s houskovým knedlíkem (osvědčený postup najdete u receptu na svíčkovou omáčku se sekanou). Nejste si jistí v kramflecích? Podívejte se na video, kde najdete perfektní recept na houskové knedlíky krok za krokem.

Chutná vám kombinace masa a kysaného zelí? Vyzkoušejte kotlety pečené na kysaném zelí či kuřecí stehna na kysaném zelí. Skvělý je i nákyp s kysaným zelím a vepřovým masem.

Načítám