Článek
Pro zrychlení použijte klasické listové těsto (můžete koupit už předválené), ale výborné je i jogurtové těsto na závin nebo závin z pomazánkového másla.
Postup
01.
Rozinky nasekejte na menší kousky, zalijte rumem a v rendlíku, kam se vejde i zbytek ingrediencí, přiveďte k varu. Vmíchejte namletý mák, mascarpone, jedno celé vejce, jeden žloutek, škrob, cukr, skořici a nastrouhanou kůru z jednoho citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká) a ještě asi dvě minuty za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Nechte chvíli vychladnout.
02.
Náplň natřete na rozbalené listové těsto, zatočte a spojem dolů položte na plech (závin klidně nechte na papíře, na kterém bylo těsto). Potřete rozšlehaným bílkem, posypejte mandlovými plátky a pečte asi půl hodiny při 180 °C dozlatova.
03.
Pokud nemáte nebo se vám nechce kupovat mascarpone, klidně použijte méně tučnou kysanou smetanu.
Používáte listové těsto? Zkuste také slaný falešný cop se špenátem nebo geniálně jednoduché rychlé sýrové tyčinky.