Hlavní obsah

Šťavnatý bůček 3× jinak. Vyzkoušejte křupavou dobrotu po česku, po francouzsku nebo na asijský způsob

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jak s naprostým minimem vynaloženého úsilí získat na povrchu křupavou a uvnitř nádherně šťavnatou pečínku? Vsaďte na bůček! Vracejí se k němu i v luxusních restauracích, tak proč ho nezkusit také? Vybrat si můžete hned ze tří světových receptů.

Článek

Na vepřový bok u nás spousta lidí zanevřela, protože dříve bylo často obtížné sehnat jiný kus masa, nicméně dnes se dostává zpátky do obliby. A důvod? Připravíte z něj voňavou pečínku plnou lahodné šťávy, a to téměř bez práce, a ještě za velmi příznivou cenu! Zachutná vám nejen po česku s cibulovým výpekem, ale i s francouzskými bylinkami, asijskou marinádou nebo jako legendární vietnamské bún chà.

Kořeněný asijský bůček

Na 4 porce potřebujete

  • 800 g vepřového boku
  • 1/3 hrnku sójové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky drceného chilli
  • 1/3 hrnku hnědého cukru
  • 3 lžíce octa
  • 2 jarní cibulky
Foto: Greta Blumajerová

Křupavé plátky v kořeněné marinádě lákají už svou neodolatelnou vůní, ale co teprve, až je ochutnáte!Foto: Greta Blumajerová

Postup

01.

Maso dejte na půl hodiny zamrazit, aby se lépe krájelo, a poté ho ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí budou, tím bude maso křupavější. Pak ho alespoň na půl hodiny (klidně i přes noc) naložte do marinády ze sójové omáčky, prolisovaného česneku, nastrouhaného zázvoru, skořice, chilli, cukru a octa. Namarinované plátky rozložte v jedné vrstvě na pečicí papír a pečte 30 minut při 180 °C. Otočte a pečte dalších 30 minut, až jsou plátky pěkně křupavé.

02.

Mezitím svařte zbylou marinádu na hustý sirup a maso jím můžete potírat. Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou s rýží a zeleninou nebo rýžovými nudlemi.

Česká klasika s kmínem a cibulí

Na 4 porce potřebujete

  • 700 g vepřového boku
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžička kmínu
  • 250 ml vody
Foto: Greta Blumajerová

Českou klasikou v podobě šťavnaté pečínky a silného výpeku s cibulí nic nezkazíteFoto: Greta Blumajerová

Postup

01.

Troubu vyhřejte na 180 °C. Kůži nařezejte tenkým nožem do husté mřížky a do masa vetřete česnek utřený se lžičkou soli a kmínem. Cibuli nakrájejte na klínky, dejte na dno pekáčku, osolte a maso na ni položte. Podlijte 250 ml vody a dejte na 2–2,5 hodiny péct.

02.

Podle potřeby přilévejte vodu a maso polévejte vypečenou šťávou. Podávejte s cibulovým výpekem, čerstvým chlebem, okurkami a hořčicí nebo špenátem a bramborovým knedlíkem.

Tip: Maso bude křupavější a rychleji se propeče, když ho předem pokrájíte na menší kousky.

Bylinková bůčková roláda po francouzsku

Na 4–6 porcí potřebujete

  • tenčí plát vepřového boku (asi 1 300 g)
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce čerstvé šalvěje
  • 1 lžička soli
  • 5 stroužků česneku,
  • 1 lžíce olivového oleje
Foto: Greta Blumajerová

Na povrchu krásně křupavá a uvnitř plná šťávy, taková je roláda s česnekem a bylinkamiFoto: Greta Blumajerová

Postup

01.

Troubu vyhřejte na 220 °C. Tymián a šalvěj nasekejte najemno a utřete se solí, olejem a prolisovaným česnekem. Maso směsí potřete (lžičku si nechte na povrch), pevně zarolujte, zajistěte provázkem a potřete zbylou marinádou.

02.

Vložte do trouby a pečte 20 až 30 minut, až se maso na povrchu zatáhne a zezlátne. Přikryjte alobalem, teplotu stáhněte na 180 °C a pečte ještě asi 1,5 až 2 hodiny doměkka. Čím déle budete bůček péct, tím bude křupavější. Podávejte se šťouchanými bramborami.

S bůčkem jsme se už seznámili. Co ale s vepřovými ocásky? Ochutnejte je pečené s tymiánem.

Načítám