Článek
Na vepřový bok u nás spousta lidí zanevřela, protože dříve bylo často obtížné sehnat jiný kus masa, nicméně dnes se dostává zpátky do obliby. A důvod? Připravíte z něj voňavou pečínku plnou lahodné šťávy, a to téměř bez práce, a ještě za velmi příznivou cenu! Zachutná vám nejen po česku s cibulovým výpekem, ale i s francouzskými bylinkami, asijskou marinádou nebo jako legendární vietnamské bún chà.
Kořeněný asijský bůček
Na 4 porce potřebujete
- 800 g vepřového boku
- 1/3 hrnku sójové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky drceného chilli
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 3 lžíce octa
- 2 jarní cibulky
Postup
01.
Maso dejte na půl hodiny zamrazit, aby se lépe krájelo, a poté ho ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí budou, tím bude maso křupavější. Pak ho alespoň na půl hodiny (klidně i přes noc) naložte do marinády ze sójové omáčky, prolisovaného česneku, nastrouhaného zázvoru, skořice, chilli, cukru a octa. Namarinované plátky rozložte v jedné vrstvě na pečicí papír a pečte 30 minut při 180 °C. Otočte a pečte dalších 30 minut, až jsou plátky pěkně křupavé.
02.
Mezitím svařte zbylou marinádu na hustý sirup a maso jím můžete potírat. Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou s rýží a zeleninou nebo rýžovými nudlemi.
Česká klasika s kmínem a cibulí
Na 4 porce potřebujete
- 700 g vepřového boku
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1/4 lžička kmínu
- 250 ml vody
Postup
01.
Troubu vyhřejte na 180 °C. Kůži nařezejte tenkým nožem do husté mřížky a do masa vetřete česnek utřený se lžičkou soli a kmínem. Cibuli nakrájejte na klínky, dejte na dno pekáčku, osolte a maso na ni položte. Podlijte 250 ml vody a dejte na 2–2,5 hodiny péct.
02.
Podle potřeby přilévejte vodu a maso polévejte vypečenou šťávou. Podávejte s cibulovým výpekem, čerstvým chlebem, okurkami a hořčicí nebo špenátem a bramborovým knedlíkem.
Tip: Maso bude křupavější a rychleji se propeče, když ho předem pokrájíte na menší kousky.
Bylinková bůčková roláda po francouzsku
Na 4–6 porcí potřebujete
- tenčí plát vepřového boku (asi 1 300 g)
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 lžíce čerstvé šalvěje
- 1 lžička soli
- 5 stroužků česneku,
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
01.
Troubu vyhřejte na 220 °C. Tymián a šalvěj nasekejte najemno a utřete se solí, olejem a prolisovaným česnekem. Maso směsí potřete (lžičku si nechte na povrch), pevně zarolujte, zajistěte provázkem a potřete zbylou marinádou.
02.
Vložte do trouby a pečte 20 až 30 minut, až se maso na povrchu zatáhne a zezlátne. Přikryjte alobalem, teplotu stáhněte na 180 °C a pečte ještě asi 1,5 až 2 hodiny doměkka. Čím déle budete bůček péct, tím bude křupavější. Podávejte se šťouchanými bramborami.
S bůčkem jsme se už seznámili. Co ale s vepřovými ocásky? Ochutnejte je pečené s tymiánem.