Hlavní obsah
3,0
(1631)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jste sice morálně odhodláni jíst zdravěji, ale v reálu se to nějak ne a ne dařit? Začněte po malých krocích, uberte na smažených jídlech a sladkém, a uvidíte, že nakonec ani nebude potřeba vzdát se všeho – třeba řízky zvládnete hravě i bez smažení. Díky jogurtové marinádě totiž budou parádně šťavnaté i z trouby!

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g vepřových řízků
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 ks citronu
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • 3/4 hrnku strouhanky
  • 5 lžic oleje
Článek

Postup

01.

Řízky rozpulte, aby se s nimi lépe pracovalo, a mezi dvěma pláty potravinářské fólie je z obou stran naklepejte.

02.

Tučný jogurt (řecký nebo smetanový) smíchejte s vajíčky, paprikou, hořčicí, prolisovaným česnekem, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě namletého pepře.

03.

Do této marinády maso den nebo dva předem naložte – právě díky tomu krásně zkřehne.

04.

Plátky poté obalte ve strouhance smíchané se sezamem a klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pokapaný olejem. Olejem trochu pokapejte i samotné řízky.

05.

Pečte asi 20 minut při 200 °C dozlatova, v polovině můžete řízky otočit. Podávejte například s bramborovou přílohou a jednoduchým salátkem z čerstvých okurek a trochy octa, soli a pepře.

Tip: Pro ještě lehčí verzi použijte krůtí nebo kuřecí maso.

Máte nějaký tip na zdravější verzi klasického jídla? Samozřejmě ideálně takovou, která mu neubírá na chuti. Napište nám!

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 933,13 kJ
Bílkoviny47,9 g
Tuky64,33 g
Sacharidy39,57 g
Sůl3,59 g
SAFA18,71 g
Vláknina2,59 g
Cukry4,39 g
Související témata:

Načítám