Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte na malé kostičky a opečte na trošce oleje dosklovata. Na poslední chvíli přidejte prolisovaný česnek, také ho krátce opečte, odstavte a nechte trochu vychladnout.
02.
Do větší mísy dejte maso, opečenou cibuli s česnekem, vejce, strouhanku a velkorysou dávku nasekaných bylinek. Osolte, opepřete a dobře propracujte, ideálně rukou, až bude směs soudržná. Fetu nechte okapat a nakrájejte ji na tenčí plátky.
03.
Vytvarujte plněné bifteki, nejlíp vám to půjde takhle: z potravinářské fólie odstřihněte kus dlouhý asi 30 cm a položte ho na prkýnko. Doprostřed dejte hromádku masové směsi a navlhčenýma rukama zformujte nižší větší kulatou placku (ideální je asi 0,5 cm vysoká s průměrem 11 až 12 cm). Na jednu polovinu rozložte pár kousků fety tak, aby zůstal okraj volný. Pomocí fólie přehněte nenaplněnou polovinu přes sýr a okraje masa dobře spojte. Takhle zpracujte i zbytek masa.
04.
Ve velké nepřilnavé pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Bifteki zvolna opečte z obou stran dozlatova, budou potřebovat asi 6 až 7 minut z každé strany. Na papírové utěrce nechte krátce odsát přebytečný tuk a hned podávejte. Jako příloha se hodí řecký okurkový salát a pita chléb, ale můžete zkusit i skvělé pečené brambory s citronem a hořčicí.
05.
Rozpalte troubu na 180 °C. Brambory dobře vydrhněte kartáčkem a nakrájejte na čtvrtiny. Vložte je do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, přidejte citronovou šťávu, hořčici, bylinky a sůl. Dobře je promíchejte, rozprostřete do jedné vrstvy, podlijte vodou, přikryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut, poté odstraňte alobal a přidejte pár větviček třešňových rajčátek. Zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě asi 15 až 20 minut až brambory zezlátnou a rajčátka začnou praskat. Takhle připravené brambory jsou svěže navinulé a voňavé.
Pomocí jídla se snadno přenesete i do jiných dovolenkových destinací: slaný koláč banica vám připomene Bulharsko, langoše Balaton a rakouský kaiserschmarrn snadno připravíte i na chalupě.