Článek
Postup
01.
Žampiony otřete vlhkým ubrouskem, nakrájejte je na plátky a nechte chvíli bokem. Mleté krůtí maso dejte do mísy. Osolte, opepřete, přidejte sójovou omáčku, prolisovaný česnek a čerstvý tymián. Masovou hmotu dobře propracujte rukou. Poté si ruce opláchněte ve studené vodě a uválejte z ní kuličky velké asi jako vlašský ořech.
02.
Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej na středně vysokou teplotu. Kuličky na oleji opečte ze všech stran dohněda, potrvá to asi 8–10 minut. Vyjměte je a do uvolněné pánve přidejte kousek másla a žampiony. Osolte, opepřete a také je opečte dohněda, uvolňujte při tom přípečky ze dna pánve.
03.
Až budou žampiony opečené, přidejte do pánve prolisovaný stroužek česneku a ten už jenom velmi krátce opečte. Do pánve vraťte masové kuličky, podlijte vývarem a přiklopené duste na mírném ohni ještě asi 15–20 minut, až budou kuličky hotové i uprostřed.
04.
Do pánve přidejte smetanu a už jen velmi krátce na mírném ohni promíchejte a prohřejte, až se spojí s omáčkou a nepatrně zhoustne. Podávejte ihned, posypané čerstvou petrželovou natí. Jako příloha se nejvíc hodí širší nudle.
Tip: Před přidáním smetany odeberte pár masových kuliček a odložte si je. Na druhý den je můžete použít jako náplň do pořádné bagety k obědu do práce.
Krůtí maso má málo tuku, naopak je plné bílkovin, železa a vápníku, proto bychom ho měli do jídelníčku zařadit častěji. Třeba jako součást rychlých exotických nudlí, v husté polévce se zeleninou nebo pečené s bylinkami a česnekem.