Článek
Na přípravu určitě použijte vykostěná kuřecí stehna bez kůže, jsou šťavnatější než prsa. I když je jednodušší je napíchat na špíz, a pak teprve naložit do marinády, doporučuji opačný postup. Marináda se tak dostane opravdu všude. A uzenou papriku nenahrazujte, je vynikající a stojí za to mít ji ve skříňce s kořením.
Postup:
01.
Kuřecí stehna omyjte, osušte, ořízněte přebytečný tuk a nakrájejte je na podobně velké kostky.
02.
Česnek a zázvor oloupejte, česnek prolisujte a zázvor jemně nastrouhejte do větší skleněné mísy. Přidejte zbylé přísady na marinádu (množství chilli přizpůsobte vlastní chuti) a dobře promíchejte. Vložte kuřecí kousky a znovu promíchejte. Mísu zakryjte a nechte marinovat v lednici alespoň 30 minut, ideálně do druhého dne.
03.
Rozpalte gril v troubě. Kuřecí kousky napíchejte těsně vedle na špízové jehly a dejte na plech vyložený papírem na pečení. Zbylou marinádu uchovejte.
04.
Když bude gril rozpálený, vložte do trouby plech a grilujte z každé strany 3–4 minuty dozlatova. Špíz vždy otočte o čtvrtinu, potřete zbylou marinádou a dál grilujte. Dohromady vám postačí asi 15 minut, podle velikosti kousků a výkonnosti grilu.
05.
Hotové špízy po vytažení z trouby lehce překryjte alobalem a nechte chvíli odpočívat stranou. Podávejte posypané petrželovou natí a s kouskem citronu na zakápnutí. Přidejte oblíbenou pikantní omáčkou a jako přílohu zvolte chléb nebo chlebové placky.
Tyhle chlebové placičky jsou zároveň výborná pochoutka k pivu a využijete i zbytky.