Článek
Postup
01.
Hovězí kýtu podle potřeby odblaňte a pomocí dlouhého ostrého nože prošpikujte polovinou špeku nakrájeného na proužky. Půjde vám to lépe, dáte-li špek na chvíli do mrazáku. Prošpikované maso celé osolte a opepřete a v pekáči ho na sádle ze všech stran opečte dohněda.
02.
Mezitím troubu zapněte na 180 °C a cibuli nakrájejte najemno. Opečené maso vyjměte z pekáče a ve výpeku osmahněte cibuli dozlatova. Zaprašte hladkou moukou a přidejte drcený kmín. Osmahněte řidší bledou jíšku. Podlijte hovězím vývarem (nebo vodou), vložte maso zpět do omáčky a za občasného přelití pečte přikryté poklicí asi 2,5–3 hodiny doměkka. Využít můžete i pomalé pečení: teplotu trouby nastavte na 160 °C a maso pečte asi pět hodin. Více se o pomalém pečení dozvíte v tomto článku.
DOKONALÁ KLASIKA S LAHODNOU OMÁČKOU
03.
Když je maso hotové, vyjměte ho z omáčky a tu rozmixujte dohladka. Zbytek špeku nakrájejte na kostičky a vypečte ho na škvarky. Škvarky sceďte a spolu s na kousky nakrájenými okurkami vložte do omáčky a nechte prohřát. Pečeni podávejte s omáčkou, jako příloha se hodí houskový knedlík nebo rýže.
Jak se dělá znojemská pečeně u vás doma?