Hlavní obsah
3,1
(145)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když se řekne Znojmo, tak se každému vybaví tradiční kyselé okurky. A ty jsou hlavní dochucovací součástí znojemské pečeně. Zajděte pro kus hezké hovězí kýty a pusťte se do ní.

40 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg hovězí kýty
  • 150 g špeku
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce sádla
  • 4 ks cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 5 ks kyselých okurek
Článek

Postup

01.

Hovězí kýtu podle potřeby odblaňte a pomocí dlouhého ostrého nože prošpikujte polovinou špeku nakrájeného na proužky. Půjde vám to lépe, dáte-li špek na chvíli do mrazáku. Prošpikované maso celé osolte a opepřete a v pekáči ho na sádle ze všech stran opečte dohněda.

02.

Mezitím troubu zapněte na 180 °C a cibuli nakrájejte najemno. Opečené maso vyjměte z pekáče a ve výpeku osmahněte cibuli dozlatova. Zaprašte hladkou moukou a přidejte drcený kmín. Osmahněte řidší bledou jíšku. Podlijte hovězím vývarem (nebo vodou), vložte maso zpět do omáčky a za občasného přelití pečte přikryté poklicí asi 2,5–3 hodiny doměkka. Využít můžete i pomalé pečení: teplotu trouby nastavte na 160 °C a maso pečte asi pět hodin. Více se o pomalém pečení dozvíte v tomto článku.

03.

Když je maso hotové, vyjměte ho z omáčky a tu rozmixujte dohladka. Zbytek špeku nakrájejte na kostičky a vypečte ho na škvarky. Škvarky sceďte a spolu s na kousky nakrájenými okurkami vložte do omáčky a nechte prohřát. Pečeni podávejte s omáčkou, jako příloha se hodí houskový knedlík nebo rýže.

Jak se dělá znojemská pečeně u vás doma?

Související témata:

Načítám