Článek
Postup
01.
Vepřovou krkovici omyjte a osušte. Pomocí dlouhého ostrého nože ji rozřízněte tak, abyste vytvořili velký plochý plát masa: nařízněte ji po celé délce zhruba v jedné třetině výšky, ale nedokrojte. Naříznutý kus masa odklopte, jako když otvíráte knihu. Další řez veďte v opačném směru, zbylé dvě třetiny masa rozřízněte na polovinu, nedokrojte a znovu otevřete. Plát masa pak jemně rozklepejte tak, aby měl stejnoměrnou výšku.
02.
Bylinky omyjte, osušte a nakrájejte nadrobno. Prolisujte čtyři stroužky česneku a promíchejte je s bylinkami. Plát masa osolte, opepřete a potřete bylinkami s česnekem. Maso zaviňte jako roládu a zavažte kuchyňským provázkem. Jak snadno a rychle oloupat česnek?
03.
Troubu předehřejte na 200 °C. Oloupejte cibuli, mrkev, celer a jablko (do tohoto jídla se nejvíc hodí navinulé odrůdy jablek s pevnou dužinou) a nakrájejte je na větší kousky. Vložte je do pekáče, osolte, jemně opepřete a přidejte pár snítek bylinek a několik stroužků česneku.
04.
Připravenou roládu osolte, opepřete a položte na připravenou zeleninu. Podlijte malým množstvím vody a vše přikryjte alobalem. Vložte do rozpálené trouby a pečte při 200 °C asi 20 minut. Poté stáhněte teplotu na 180 °C, odstraňte alobal a pečte ještě asi hodinu a čtvrt (podle velikosti masa) doměkka.
05.
Upečené maso nechte odpočinout asi 20 minut a poté nakrájejte na plátky. Podávejte s jemnou bramborovou kaší a pečenou zeleninou.
Tip: Upečenou zeleninu a jablka můžete propasírovat přes síto (nebo rozmixovat tyčovým mixérem) a vytvořit tak luxusní navinulou omáčku. Propasírovanou zeleninu vraťte do hrnce, prohřejte a případně nařeďte trochou vývaru. Podle chuti jablek přidejte kapku octa nebo špetku cukru. Na závěr vmíchejte kousek studeného másla a už nevařte.
Nezapomeňte na zákusek k odpolední kávě. Když se vám v kuchyni nechce trávit moc času, upečte rychlý jablečný koláč na plech, když si naopak chcete s přípravou vyhrát, pusťte se do poctivých žloutkových věnečků.