Hlavní obsah
3,3
(94)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Ať už tato masová „vejce“ nazýváte skotská, nebo pštrosí, jisté je, že suroviny na ně seženete snad úplně všude. Výsledek je parádně šťavnatý a ruku na srdce – karbanátek s vajíčkem s tekoucím žloutkem snad potěší naprosto každého bez ohledu na věk.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na karbanátky
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžíce dijonské hořčice
Dále
  • 5 vajec
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku strouhanky
  • 1/4 hrnku mléka
  • olej
  • sůl
  • 2 lžíce octa 8%
Na naloženou cibuli
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru krupice
  • 1/4 hrnku jablečného octa
  • 1 červená cibule
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Já k masu přidávám pořádnou hrst čerstvé petržele, ale klidně dejte jinou bylinku. Pro klasickou variantu skotských vajec se používá tzv. snídaňová klobása, kterou vymačkáte ze střívka, nicméně dobře ochucené mleté maso (nejlépe do 20 % tuku) ji s přehledem porazí.

Foto: Eva Malúšová

Suroviny na pštrosí vejce seženete snad úplně všudeFoto: Eva Malúšová

02.

Nejprve uvařte vejce. Vložte je do vroucí vody s trochou soli a octa (budou se tak lépe loupat) a pro lehce tekoucí žloutek vařte 6,5 minuty. Poté je ihned vyndejte do mísy se studenou vodou a ledem a nechte asi deset minut vychladnout. Délku vaření můžete upravit podle toho, jak máte vajíčka rádi.

Foto: Eva Malúšová

Když vajíčka zchladíte v ledové vodě, půjdou snadněji oloupatFoto: Eva Malúšová

03.

Maso osolte, opepřete, smíchejte s vejcem, nasekanou petrželí a dijonskou hořčicí, která mu dá opravdu moc dobrou chuť. Rozdělte na pět částí a oloupejte vajíčka.

Foto: Eva Malúšová

Maso ochuťte a pusťte se do loupání vajecFoto: Eva Malúšová

04.

Vajíčka lehce obalte v mouce, aby na nich maso lépe drželo, a každé do něj opatrně zabalte – navlhčenýma rukama z něj nejprve vytvořte placičku a poté ho okolo vejce pořádně uhlaďte.

Foto: Eva Malúšová

Oloupané vajíčko obalte v troše mouky, maso pak na něm bude lépe držetFoto: Eva Malúšová

05.

Nyní karbanátky obalte v klasickém trojobalu: nejprve hladká mouka, poté vajíčko rozšlehané s trochou mléka a nakonec strouhanka.

Foto: Eva Malúšová

Na řadu přichází klasický trojobalFoto: Eva Malúšová

06.

Pozvolna smažte v co nejmenším hrnci – měly by se vám do něj vejít všechny porce a olej by měl dosahovat skoro do poloviny karbanátků. Když jsou z obou stran zlatavé, nechte je chvilku okapat na papírové utěrce.

Foto: Eva Malúšová

Nebojte se vyšší vrstvy oleje, karbanátky se tak mnohem lépe propečou a přebytečný tuk odsaje papírová utěrkaFoto: Eva Malúšová

07.

Podávejte rozpůlené a s bramborovou kaší.

Foto: Eva Malúšová

Také máte při půlení dobře uvařených vajíček zvláštní radost?Foto: Eva Malúšová

08.

Přidala jsem ještě rychle naloženou cibulku: červenou cibuli jsem hodinu předem asi minutu povařila ve směsi octa, hořčičného semínka, soli, cukru a tolika vody, aby bylo vše ponořeno. Takto připravenou cibuli uchovávejte i s lákem ve skleničce v lednici, kde vydrží minimálně měsíc – nejlepší je druhý nebo třetí den.

Foto: Eva Malúšová

Někdy ta nejlepší jídla vykouzlíte z těch nejjednodušších surovinFoto: Eva Malúšová

Tip: Karbanátky si můžete až po obalení v trojobalu připravit až den předem a pak už je jen osmažit. Případně péct po částech a ukládat do lehce vyhřáté trouby, kde nevychladnou.

Mleté maso je skvěle univerzální, co z něj nejraději připravujete vy? Sekanou, čínu nebo spíše karbanátky?

Načítám