Článek
Postup
01.
Vepřovou panenku omyjte a dobře osušte. Dlouhým ostrým nožem do ní pomalu a opatrně udělejte malý otvor po celé délce. Do otvoru vsuňte klobásu, snažte se, aby se maso neprotrhlo. Plněnou panenku ještě svažte kuchyňským provázkem, aby si udržela hezký tvar.
02.
Předehřejte troubu na 180 stupňů, nepoužívejte horký vzduch. V pekáčku, do kterého se vejde celý kus masa, pořádně rozehřejte olej. Když je horký, panenku z každé strany osolte a opepřete a vložte do pekáče. Opečte z každé strany, aby se maso zatáhlo. Při otáčení buďte trpěliví, nesnažte se maso násilím odlepovat od pekáče – když bude správně opečené, „pustí se“ samo.
POCHUTNEJTE SI NA PLNĚNÝCH DOBROTÁCH
03.
Opečenou panenku vložte v pekáčku do trouby a pečte ještě 10 až 12 minut. Hotovou panenku nechte trochu zchladnout, pak ji pevně zabalte do alobalu a nechte vychladnout úplně. Takhle připravenou ji můžete uchovat v lednici i do druhého dne.
04.
Kyselé okurky a nakládané cibulky nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s hořčicí, přidejte nasekanou petrželovou nať a nechte chvíli odležet. Majonézu rovněž promíchejte s hořčicí.
05.
Před podáváním odstraňte z panenky provázek a ostrým nožem ji nakrájejte na tenčí kolečka. Podávejte s okurkovým relishem, ochucenou majonézou a dobrým chlebem.