Článek
Postup
01.
Stehna (jedno na dvě porce, ale omáčky je poměrně dost, takže masa můžete přidat) ze všech stran osolte a opepřete a nejlépe přímo v tlakovém hrnci zprudka ze všech stran na troše oleje dozlatova opečte.
02.
Mezitím si pokrájejte zeleninu. S cibulí nešetřete! Maso vyndejte a na výpeku nechte zesklovatět cibuli, přidejte papriku, nasekaný česnek, všechno koření a protlak a ještě chvilku restujte, aby se vše rozvonělo.
03.
Do hrnce vraťte maso a zalijte ho vodou tak, aby bylo skoro ponořené. Osolte a vařte do změknutí. V tlakovém hrnci krásně stačilo 30 minut, v klasickém to bude zhruba 2x déle.
04.
Stehna a koření poté vyndejte, omáčku tyčovým mixérem rozmixujte, poprašte moukou a za občasného míchání asi 10 minut povařte, což vám vyjde akorát, než oberete maso.
05.
Maso oberte a vraťte do omáčky. Tu ještě dochuťte trochou citronové šťávy a zjemněte smetanou. Podávejte s bramborovými noky, rýží nebo houskovým knedlíkem.
Jak vaření ještě více zrychlit: Maso s kostí používám proto, že je šťavnatější a kůže s kostmi dodají omáčce silnější chuť. Ale když použijete krůtí prsa nebo stehenní řízky, odpadne vám obírání a podstatně se zkrátí doba vaření. Stejně tak můžete vynechat opékání masa na začátku receptu, i to ovšem jídlu dodává specifickou chuť.
Jakou verzi máte nejraději vy, vegetariánskou cizrnu na paprice, kuře na paprice se zeleninou, vepřový paprikáš nebo naprosto tradiční slepici na paprice? Napište nám svůj recept!