Hlavní obsah
3,5
(59)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Rádi byste se před rodinou či známými blýskli ukázkovou kachnou s červeným zelím a domácími bramborovými knedlíky? Není to těžké! A když využijete postup, jak maso nevyschne, dopadne vše na výbornou!

40 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na kachnu
  • 1 ks kachny
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce kmínu
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce medu
Na zelí
  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 1 ks cibule
  • 200 ml octa 8%
  • 6 lžic cukru krupice
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje
Na knedlíky
  • 1 ks brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžíce sádla
Článek

Postup

01.

Kachnu omyjte, odkrojte křídla, případně pinzetou ji zbavte zbytků peří. Pak je potřeba ji ze všech stran dobře potřít solí a kmínem. Nebojte se obojí do kůže vmasírovat (ideální je kachnu ještě mírně popíchat vidličkou, ale pozor, ne hluboko do masa).

Foto: Greta Blumajerová

Maso očistěte a kůži zlehka popíchejte vidličkouFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Celou kachnu potřete solí (i uvnitř) a okmínujte. Kdo nemá rád celý kmín, může užít drcený. A jestli nemáte rádi kmín vůbec, jednoduše nedávejte žádnýFoto: Greta Blumajerová

02.

Troubu předehřejte na 140 stupňů. Doprostřed umístěte klasický čistý rošt a o kousek níž připravte pekáč či plech s půl litrem vody. Nasolenou kachnu do předehřáté trouby posaďte přímo na rošt prsy nahoru. Tuk bude stékat do pekáčku pod něj a maso se rovnoměrně propeče ze všech stran. A navíc se díky nízké teplotě pečení nevysuší.

Foto: Greta Blumajerová

Kachnu položte přímo na rošt do roztopené troubyFoto: Greta Blumajerová

03.

Kachnu takto pečte asi 2,5 hodiny, nezapomeňte ji průběžně polévat výpekem z pekáčku. Asi půl hodiny před koncem pečení smíchejte tři lžíce výpeku s medem a směsí několikrát potřete kůži, bude krásně křupavá. (Můžete teplotu snížit a péct kachnu déle, záleží jen na vás.)

04.

Když je kachna hotová, vyndejte ji z trouby a uložte do tepla. Z hladiny výpeku seberte většinu tuku (ten si můžete schovat na polévání knedlíků anebo uložit do lednice a využít později), zbytek poprašte moukou a na sporáku nechte asi 15 minut provařit.

05.

Zatímco se kachna peče, připravte zelí. Ze zelné hlávky odeberte vnější listy, odřízněte dřevnaté části a zbytek nakrouhejte na nudličky. Cibuli nakrájejte nahrubo. V hlubší pánvi rozpalte olej a cibuli na něm zpěňte, pak přidejte zelí, doplňte sůl dle chuti, kmín, cukr a také ocet. Vše přiklopte pokličkou a za občasného míchání nechte dusit, trvá to asi 20 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Záleží na vás, zda zelí nakrouháte na jemné nudličky, nebo nakrájíte na silnější pruhyFoto: Greta Blumajerová

06.

Pak do základu přidejte mouku (je-li potřeba, tak také ještě trochu vody) a zelí duste dalších 10 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Zelí zahustěte moukou. Jestli chcete bezlepkovou variantu, vynechte ji a úplně na konci do zelí nastrouhejte jednu syrovou bramboru, zamíchejte a nechte dojít už jen malou chvilkuFoto: Greta Blumajerová

07.

Na knedlíky je třeba uvařit (klidně den předem) brambory. Zchladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přimíchejte k nim mouku, vejce, sůl, škrob a vymíchejte pevnější těsto. Velkou lžící těsto oddělujte a rukama z něj tvořte kulaté knedlíky. V hrnci nechte vařit osolenou vodou a knedlíky v ní vařte, trvá to asi 7–8 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Vařte kulaté knedlíčky, jsou rychleji hotové, lépe se s nimi manipuluje a nemusíte je krájetFoto: Greta Blumajerová

08.

Ihned po vyjmutí z lázně přelijte uvařené knedlíky tukem odebraným z výpeku nebo rozpuštěným sádlem či máslem.

Přijde vám pečená kachna už trochu fádní, ale chutná vám voňavé kachní maso? Vyzkoušejte vynikající kachní ragú s těstovinami!

Související témata:

Načítám