Článek
Postup
01.
Kachnu omyjte, odkrojte křídla, případně pinzetou ji zbavte zbytků peří. Pak je potřeba ji ze všech stran dobře potřít solí a kmínem. Nebojte se obojí do kůže vmasírovat (ideální je kachnu ještě mírně popíchat vidličkou, ale pozor, ne hluboko do masa).
02.
Troubu předehřejte na 140 stupňů. Doprostřed umístěte klasický čistý rošt a o kousek níž připravte pekáč či plech s půl litrem vody. Nasolenou kachnu do předehřáté trouby posaďte přímo na rošt prsy nahoru. Tuk bude stékat do pekáčku pod něj a maso se rovnoměrně propeče ze všech stran. A navíc se díky nízké teplotě pečení nevysuší.
03.
Kachnu takto pečte asi 2,5 hodiny, nezapomeňte ji průběžně polévat výpekem z pekáčku. Asi půl hodiny před koncem pečení smíchejte tři lžíce výpeku s medem a směsí několikrát potřete kůži, bude krásně křupavá. (Můžete teplotu snížit a péct kachnu déle, záleží jen na vás.)
04.
Když je kachna hotová, vyndejte ji z trouby a uložte do tepla. Z hladiny výpeku seberte většinu tuku (ten si můžete schovat na polévání knedlíků anebo uložit do lednice a využít později), zbytek poprašte moukou a na sporáku nechte asi 15 minut provařit.
05.
Zatímco se kachna peče, připravte zelí. Ze zelné hlávky odeberte vnější listy, odřízněte dřevnaté části a zbytek nakrouhejte na nudličky. Cibuli nakrájejte nahrubo. V hlubší pánvi rozpalte olej a cibuli na něm zpěňte, pak přidejte zelí, doplňte sůl dle chuti, kmín, cukr a také ocet. Vše přiklopte pokličkou a za občasného míchání nechte dusit, trvá to asi 20 minut.
06.
Pak do základu přidejte mouku (je-li potřeba, tak také ještě trochu vody) a zelí duste dalších 10 minut.
07.
Na knedlíky je třeba uvařit (klidně den předem) brambory. Zchladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přimíchejte k nim mouku, vejce, sůl, škrob a vymíchejte pevnější těsto. Velkou lžící těsto oddělujte a rukama z něj tvořte kulaté knedlíky. V hrnci nechte vařit osolenou vodou a knedlíky v ní vařte, trvá to asi 7–8 minut.
08.
Ihned po vyjmutí z lázně přelijte uvařené knedlíky tukem odebraným z výpeku nebo rozpuštěným sádlem či máslem.
Přijde vám pečená kachna už trochu fádní, ale chutná vám voňavé kachní maso? Vyzkoušejte vynikající kachní ragú s těstovinami!