Článek
Možná jste staromilci a máte rádi stejné věci, možná jen nestojíte o vestavný spotřebič, byť se zdá, že pomalu válcují ty volně stojící. Ať si válcují, vy si přece můžete vybrat!
Rychlá navigace
Sporáky zpravidla dělíme podle jejich šířky 50, 60 a 90 centimetrů. Padesátka a šedesátka jsou běžný standard, devadesátka se objevuje méně často, ale i tento maxi sporák si můžete vybrat z více značek.
Další dělení je podle typu zdroje. „Rozlišujeme sporáky celoplynové – varná deska i trouba jsou plynové, kombinované – plynová varná deska, elektrická trouba, celoelektrické – varná deska i trouba jsou elektrické. Poslední zmiňované se člení podle provedení varné desky, nově je sklokeramická, případně indukční – ty se však vyrábějí méně, kvůli vyšší ceně,“ vysvětluje Martina Křižáková ze společnosti Indesit Company.

Kombinovaný sporák CP97SEA/HA v energetické třídě A s šířkou 90 cm se hodí pro větší rodiny. Disponuje elektrickou multifunkční troubou vybavenou otočným grilovacím rožněm a možností volby 10 programů a dále má 5 plynových varných zón (za 30 490 Kč)Foto: Hotpoint

Elektrické sporáky s indukční varnou deskou EKI6770DOX (za 18 990 Kč) a 47036IU-MN (za 19 390 Kč) nabízejí digitální displej (trouba) a posuvné dotykové ovládání (indukce). Oba modely jsou mimo jiné vybavené horkovzdušnou troubou, která poskytuje stejně dobré výsledky pečení na každé úrovniFoto: Electrolux + AEG

Indukční varná deska se snadno čistí, stačí ji otřít vlhkým hadříkem. Rovněž si můžete pořídit i speciální čističFoto: Electrolux
Starý kontra nový: v čem se liší?
Je to vidět na první pohled, už se neprodávají jen bílé sporáky, ale také v nerezovém provedení, s kombinací se zrcadlovým sklem dvířek nebo i barevné, byť ty v menší míře.
A druhý pohled? Elektrické varné desky sporáků přešly od dříve používaných litinových plotýnek (přestože jsou ještě stále na trhu) k modernějším sklokeramickým verzím.
Plynové varné desky jsou zase nově vybavené automatickým zapalováním přímo v knoflíku, kdy jeho stlačením a otočením zapálíte hořák bez použití sirek nebo jiného otevřeného ohně, případně automatickým zapalováním, kdy jednou rukou ovládáte tlačítko zážehu a druhou knoflík s plynem. Samozřejmostí pak je bezpečnostní pojistka; jakmile plamen zhasne, ihned se uzavře přívod plynu. Další novinkou jsou i samotné hořáky, kromě tradičních existují takzvané úsporné nebo extra silné.

Extra silný, takzvaný trojitý hořák u plynové varné desky (na foto vepředu vlevo) slibuje vyšší výkon a využijete ho, například když vaříte ve velkém hrnci nebo chystáte jídlo na pánvi WOKFoto: Hotpoint

Celoplynový sporák PS 132 GBR o šířce 50 cm zaujme barevným provedením (za asi 6000 Kč), kombinovaný model má elektrické zapalování hořáků integrované v knoflíku (za 10 900 Kč)Foto: mora
Není trouba jako trouba
Rovněž se rozšířily možnosti elektrických trub, ať už jde o jejich programy nebo vybavení. Kromě tradičního ohřevu zdola, shora či kombinovaně můžete mít i nejrůznější grily (včetně otočného), funkci rozmrazování, na přípravu pizzy, horký vzduch na rovnoměrné pečení třeba koláčů na několika plechách najednou a podobně. Šikovná je i funkce odložený start, kdy se trouba sama aktivuje ve vámi určený čas, a následně se i sama vypne.

Kombinovaný sporák EC57320AX se sklokeramickou varnou deskou a multifunkční samočisticí troubou patří do energetické třídy A. Varná deska má ukazatel zbytkového tepla – po uvaření vám ukáže, že je varná zóna ještě horká a neměli byste se jí dotýkat (za 10 990 Kč)Foto: Gorenje

Katalytické plechy na vnitřních stěnách trouby zachytávají a vstřebávají mastnoty vznikající během pečení. Plechy není nutné čistit, pouze přibližně jednou za 5 let vyměnitFoto: Indesit Company.

Kombinovaný sporák EKC601503W se sklokeramickou varnou deskou je široký 60 cm. Trouba disponuje třemi samostatnými topnými články, které lze různě kombinovat, a má dětskou pojistku (za 12 990 Kč)Foto: electrolux
Z čeho jsou vyrobené?
„Sporáky bývají ze smaltovaného plechu, většinou bílého, nebo z nerezového plechu. Nerez si žádá speciální čističe, aby se nevytvářely fleky a povrch se nepoškrábal. Podpěry hrnců a vršky hořáků jsou rovněž smaltované a můžete je dát myčky,“ upozorňuje Martina Křižáková. Dvířka jsou pak částečně či zcela prosklená. Celoskleněná se lépe čistí, a navíc nabízejí i větší ochranu před popálením, protože při zapnuté troubě jsou na dotek chladnější než klasické plechové s částečným prosklením. Některé trouby nabízejí také možnost demontovat vnitřní skleněnou plochu dvířek, abyste ji pak snáz umyli.

Elektrická trouba sporáku HCE 744323 nabízí trojnásobný teleskopický výsuv, který zajišťuje nejen volný přístup k plechům, ale také jejich stabilitu, odolnost proti překlopení a plynulost pohybu (za 15 990 Kč)Foto: Bosch

Kombinovaný sporák HGV 745220 má kromě dvou standardních hořáků také jeden úsporný a další extra silný. Díky multifunkci 3D Plus poskytuje elektrická trouba osm druhů ohřevu, včetně cirkulačního grilu nebo stupně pro pizzu (za 11 990 Kč)Foto: Bosch

Z čelního pohledu na ovládání trouby sporáku EKI6770DOX je vidět, že moderní spotřebiče mají jako běžnou součást zabudován i časovač (tlačítko napravo). Na displeji vidíte běžet klasické hodinyFoto: Electrolux