Hlavní obsah

Potřebujete nový sporák? Ukážeme vám, co všechno umí moderní typy!

Foto: Indesit Company

Volně stojící sporák je v mnoha domácnostech stále sázkou na jistotu. A proč by ne, když moderní verze nabízejí řadu praktických funkcí a také elegantní designFoto: Indesit Company

Chystáte se dát vale svému letitému kuchyňskému spotřebiči, protože už dosluhuje? A chcete opět sporák? Zjistili jsme, co vám moderní typy můžou nabídnout!

Článek

Možná jste staromilci a máte rádi stejné věci, možná jen nestojíte o vestavný spotřebič, byť se zdá, že pomalu válcují ty volně stojící. Ať si válcují, vy si přece můžete vybrat!

Rychlá navigace

Sporáky zpravidla dělíme podle jejich šířky 50, 60 a 90 centimetrů. Padesátka a šedesátka jsou běžný standard, devadesátka se objevuje méně často, ale i tento maxi sporák si můžete vybrat z více značek.

Další dělení je podle typu zdroje. „Rozlišujeme sporáky celoplynové – varná deska i trouba jsou plynové, kombinované – plynová varná deska, elektrická trouba, celoelektrické – varná deska i trouba jsou elektrické. Poslední zmiňované se člení podle provedení varné desky, nově je sklokeramická, případně indukční – ty se však vyrábějí méně, kvůli vyšší ceně,“ vysvětluje Martina Křižáková ze společnosti Indesit Company.

Foto: Hotpoint

Kombinovaný sporák CP97SEA/HA v energetické třídě A s šířkou 90 cm se hodí pro větší rodiny. Disponuje elektrickou multifunkční troubou vybavenou otočným grilovacím rožněm a možností volby 10 programů a dále má 5 plynových varných zón (za 30 490 Kč)Foto: Hotpoint

Foto: Electrolux + AEG

Elektrické sporáky s indukční varnou deskou EKI6770DOX (za 18 990 Kč) a 47036IU-MN (za 19 390 Kč) nabízejí digitální displej (trouba) a posuvné dotykové ovládání (indukce). Oba modely jsou mimo jiné vybavené horkovzdušnou troubou, která poskytuje stejně dobré výsledky pečení na každé úrovniFoto: Electrolux + AEG

Foto: Electrolux

Indukční varná deska se snadno čistí, stačí ji otřít vlhkým hadříkem. Rovněž si můžete pořídit i speciální čističFoto: Electrolux

Starý kontra nový: v čem se liší?

Je to vidět na první pohled, už se neprodávají jen bílé sporáky, ale také v nerezovém provedení, s kombinací se zrcadlovým sklem dvířek nebo i barevné, byť ty v menší míře.

A druhý pohled? Elektrické varné desky sporáků přešly od dříve používaných litinových plotýnek (přestože jsou ještě stále na trhu) k modernějším sklokeramickým verzím.

Plynové varné desky jsou zase nově vybavené automatickým zapalováním přímo v knoflíku, kdy jeho stlačením a otočením zapálíte hořák bez použití sirek nebo jiného otevřeného ohně, případně automatickým zapalováním, kdy jednou rukou ovládáte tlačítko zážehu a druhou knoflík s plynem. Samozřejmostí pak je bezpečnostní pojistka; jakmile plamen zhasne, ihned se uzavře přívod plynu. Další novinkou jsou i samotné hořáky, kromě tradičních existují takzvané úsporné nebo extra silné.

Foto: Hotpoint

Extra silný, takzvaný trojitý hořák u plynové varné desky (na foto vepředu vlevo) slibuje vyšší výkon a využijete ho, například když vaříte ve velkém hrnci nebo chystáte jídlo na pánvi WOKFoto: Hotpoint

Foto: mora

Celoplynový sporák PS 132 GBR o šířce 50 cm zaujme barevným provedením (za asi 6000 Kč), kombinovaný model má elektrické zapalování hořáků integrované v knoflíku (za 10 900 Kč)Foto: mora

Není trouba jako trouba

Rovněž se rozšířily možnosti elektrických trub, ať už jde o jejich programy nebo vybavení. Kromě tradičního ohřevu zdola, shora či kombinovaně můžete mít i nejrůznější grily (včetně otočného), funkci rozmrazování, na přípravu pizzy, horký vzduch na rovnoměrné pečení třeba koláčů na několika plechách najednou a podobně. Šikovná je i funkce odložený start, kdy se trouba sama aktivuje ve vámi určený čas, a následně se i sama vypne.

Foto: Gorenje

Kombinovaný sporák EC57320AX se sklokeramickou varnou deskou a multifunkční samočisticí troubou patří do energetické třídy A. Varná deska má ukazatel zbytkového tepla – po uvaření vám ukáže, že je varná zóna ještě horká a neměli byste se jí dotýkat (za 10 990 Kč)Foto: Gorenje

Foto: Indesit Company.

Katalytické plechy na vnitřních stěnách trouby zachytávají a vstřebávají mastnoty vznikající během pečení. Plechy není nutné čistit, pouze přibližně jednou za 5 let vyměnitFoto: Indesit Company.

Foto: electrolux

Kombinovaný sporák EKC601503W se sklokeramickou varnou deskou je široký 60 cm. Trouba disponuje třemi samostatnými topnými články, které lze různě kombinovat, a má dětskou pojistku (za 12 990 Kč)Foto: electrolux

Z čeho jsou vyrobené?

„Sporáky bývají ze smaltovaného plechu, většinou bílého, nebo z nerezového plechu. Nerez si žádá speciální čističe, aby se nevytvářely fleky a povrch se nepoškrábal. Podpěry hrnců a vršky hořáků jsou rovněž smaltované a můžete je dát myčky,“ upozorňuje Martina Křižáková. Dvířka jsou pak částečně či zcela prosklená. Celoskleněná se lépe čistí, a navíc nabízejí i větší ochranu před popálením, protože při zapnuté troubě jsou na dotek chladnější než klasické plechové s částečným prosklením. Některé trouby nabízejí také možnost demontovat vnitřní skleněnou plochu dvířek, abyste ji pak snáz umyli.

Foto: Bosch

Elektrická trouba sporáku HCE 744323 nabízí trojnásobný teleskopický výsuv, který zajišťuje nejen volný přístup k plechům, ale také jejich stabilitu, odolnost proti překlopení a plynulost pohybu (za 15 990 Kč)Foto: Bosch

Foto: Bosch

Kombinovaný sporák HGV 745220 má kromě dvou standardních hořáků také jeden úsporný a další extra silný. Díky multifunkci 3D Plus poskytuje elektrická trouba osm druhů ohřevu, včetně cirkulačního grilu nebo stupně pro pizzu (za 11 990 Kč)Foto: Bosch

Foto: Electrolux

Z čelního pohledu na ovládání trouby sporáku EKI6770DOX je vidět, že moderní spotřebiče mají jako běžnou součást zabudován i časovač (tlačítko napravo). Na displeji vidíte běžet klasické hodinyFoto: Electrolux

Načítám