Článek
Postup
01.
Vyložte dno dortové formy papírem na pečení, usnadní vám to manipulaci s hotovým dortem. Karamelové sušenky rozdrťte v kuchyňském robotu na jemný písek a promíchejte s rozpuštěným máslem. Směs dobře upěchujte na dno dortové formy tak, aby byla všude stejně vysoká. Dejte do lednice.
02.
Omyjte a oloupejte jablka a nakrájejte je na drobné kostičky. Do hrnce nalijte 200 ml vody, přidejte jablka, koření a cukr. Množství cukru je orientační, řiďte se chutí a sladkostí jablek. Vařte asi pět až deset minut, až se některé kousky jablek začnou rozpadat a jiné budou ještě v celku. Odstraňte koření.
POPULÁRNÍ NEPEČENÉ DEZERTY NABÍZEJÍ MNOHO VARIACÍ
03.
Ve vyšší nádobě rozmíchejte 600 ml vody a oba pudinkové prášky. Za stálého míchání přilijte k jablečné směsi. Vařte asi dvě minuty, až hmota zhoustne a změní barvu z mléčné na zlatožlutou. Odstavte a nechte chvíli zchladnout. Vlijte na připravený sušenkový korpus (jestli vaše dortová forma dokonale netěsní, položte ji na talíř), nechte úplně vychladnout a dejte ztuhnout do lednice alespoň na čtyři hodiny.
04.
Na karamelovou omáčku vsypte do vyššího rendlíku cukr, špetku soli, přilijte asi 80 ml vody a na mírném plameni vařte bez míchání asi deset minut, až se voda odpaří a cukr začne karamelizovat. Hlídejte barvu – až bude zářivě zrzavá, opatrně (bude to pěnit) vlijte smetanu. Míchejte, dokud nevznikne hmota hustá jako kondenzované mléko. Odstavte a nechte zchladnout.
05.
Vychlazený dort podávejte přelitý karamelovou omáčkou.
Určitě se také zapráší po tomto nepečeném jablečném cheesecaku se skořicí a zakysanou smetanou.