Článek
Postup
01.
Do větší mísy prosejte moučkový cukr a sušený zázvor, přidejte vejce i žloutky a všechno poctivě vyšlehejte elektrickým šlehačem. Šlehejte tak dlouho, až bude hmota opravdu hustá a lesklá, mně to trvalo přibližně 10 minut.
Tip: použijte co nejčerstvější sušený zázvor, jenom tak budou mít zázvorky ten pravý říz.
02.
Poté přidejte na špičku nože amonia, oba druhy mouky a pomocí stěrky je zatřete do vaječné směsi. Výsledné těsto je lepivé a připomíná pastu, bude se vám zdát, že je v něm příliš málo mouky a nebude se dát vyválet – to je v pořádku. Přikryjte ho fólií a nechte v chladu rozležet asi půl hodiny.
Tip: Sandtnerová používá ke kypření zázvorek amonium neboli cukrářské droždí. Seženete ho za pár korun na internetu nebo v starších zapadlých drogeriích. Obvykle se dá nahradit špetkou jedlé sody nebo práškem do pečiva, zázvorky jsem ale zkoušela péct mockrát a až s amoniem byly opravdu povedené. V originálním receptu najdete také krupičkovou mouku, ta už se dnes neprodává, ale v tomhle receptu ji můžete nahradit směsí hladké a polohrubé mouky, poměr najdete na začátku receptu.
03.
Plechy vyložte papírem na pečení. Z odleželého těsta odeberte asi čtvrtinu (s menším množstvím těsta se líp pracuje a nelepí se tolik na pracovní desku) a na mírně pomoučeném válu rozválejte na výšku asi 4 mm. Z těsta vykrajujte jednotlivé zázvorky a opatrně je skládejte na plech. Plechy pak umístěte do chladné větrané místnosti a nechte přes noc oschnout.
04.
Na druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Jednotlivé zázvorky ještě opatrně otočte stranou, kterou ležely na plechu nahoru, a upečte. Pečte asi 5 minut na 180 °C, poté stáhněte teplotu na 160 °C a pečte ještě asi 10–12 minut, až se zázvorky nafouknou a na dotek budou suché. Upečené nechte v papírové krabici v chladu rozležet, potřebují čas, aby změkly.
Pytlík se sušeným zázvorem neodkládejte a připravte k večeři třeba kuřecí křídla na asijský způsob. Zaručeně vás zahřejou.