Článek
Poctivá kulajda voní po čerstvém kopru a houbách a obojího je nyní dostatek. Využijte tedy aktuální dary přírody a připravte si jednu z nejlepších českých polévek.
Postup
01.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Houby očistěte a nakrájejte na plátky (pokud použijete sušené, zalijte je horkou vodou a nechte chvilku stát).
02.
V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte asi půl lžičky kmínu a nechte ho provonět. Zasypte moukou, zasmahněte a zalijte vývarem.
03.
Přidejte brambory, houby, bobkový list, nové koření, sůl a pepř. Vařte, dokud brambory nezměknou. Mezitím uvařte vejce natvrdo.
04.
Do hotové polévky vmíchejte smetanu, nasekaný kopr, prohřejte a stáhněte z ohně. Vyjměte bobkové listy a kuličky nového koření. Polévku podle potřeby dochuťte octem. Podávejte s uvařeným vejcem a pečivem.
Kulajdu bychom měli a co takhle smaženice? Zkuste i ji! A pozor na otravu, to je hned. Udělejte si test, jak dobře znáte houby.