Hlavní obsah
2,9
(763)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Pokud jste už stihli vyrazit na houby a byli úspěšní, připravte si z nich poctivou domácí kulajdu, po které se po procházce lesem zaručeně jenom zapráší.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 300 g brambor
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 hrnek čerstvých hub
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 4 ks vejce
  • 1 snítka čerstvého kopru
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 200 ml smetany ke šlehání
Článek

Poctivá kulajda voní po čerstvém kopru a houbách a obojího je nyní dostatek. Využijte tedy aktuální dary přírody a připravte si jednu z nejlepších českých polévek.

Postup

01.

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Houby očistěte a nakrájejte na plátky (pokud použijete sušené, zalijte je horkou vodou a nechte chvilku stát).

02.

 V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte asi půl lžičky kmínu a nechte ho provonět. Zasypte moukou, zasmahněte a zalijte vývarem. 

03.

Přidejte brambory, houby, bobkový list, nové koření, sůl a pepř. Vařte, dokud brambory nezměknou. Mezitím uvařte vejce natvrdo. 

04.

Do hotové polévky vmíchejte smetanu, nasekaný kopr, prohřejte a stáhněte z ohně. Vyjměte bobkové listy a kuličky nového koření. Polévku podle potřeby dochuťte octem. Podávejte s uvařeným vejcem a pečivem. 

Kulajdu bychom měli a co takhle smaženice? Zkuste i ji! A pozor na otravu, to je hned. Udělejte si test, jak dobře znáte houby. 

Načítám