Hlavní obsah
3,3
(100)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tento tradiční staročeský recept by neměl v období vánočních svátků chybět na žádném slavnostním stole. Připravte ho tradičně s použitím vepřového sádla, díky kterému získá pokrm jedinečnou chuť a vůni.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Houbový kuba
  • 300 g krup
  • 50 g sádla
  • 2 ks cibule
  • 50 g sušených hub
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžičky sušené majoránky
  • 3 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Kroupy o střední velikosti propláchněte vodou a nechte ideálně přes noc namočené. Pokud není na namáčení mnoho času, nechte je namočené alespoň půl hodiny před samotným vařením. Sušené houby namočte do vody zvlášť, také zhruba na půl hodiny.

02.

Namočené kroupy sceďte a dejte vařit dle návodu ve slané vodě doměkka, přibližně 20 minut. Poté je opět sceďte a nechte okapat.

03.

Cibuli oloupejte, nakrájejte a osmahněte na sádle. Česnek oloupejte a nasekejte najemno. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte kmín, scezené houby, česnek a společně orestujte. Osolte, opepřete, přidejte majoránku, okapané kroupy a pořádně promíchejte.

04.

Směs vložte do sádlem vymazaného pekáče a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut. Můžete podávat ozdobené čerstvou majoránkou.

Jíte kubu na Štědrý den i vy?

Načítám