Článek
Při dobrém umístění jídla různého druhu v lednici prodloužíte jeho trvanlivost a udržíte jeho výživovou hodnotu a vitaminy. „Čerstvé jídlo je důležitou součástí jídelníčku,“ říká Stanislav Vyjdák ze společnosti Electrolux a dodává, že „je škoda, když musíte potraviny vyhazovat, protože se zkazily. Stojí vás to peníze a je to špatné pro životní prostředí.“
Nebojte se chladničku zaplnit
Možná si myslíte, že když chladničku pořádně naplníte, bude špatně fungovat. Opak je pravdou. Čím je chladnička plnější, tím méně v ní kolísá teplota. Všechny potraviny tak mají neustále nízkou teplotu a vy ušetříte náklady na energii. V chladničce ale musíte nechat tolik místa, aby v ní mohl proudit chladný vzduch.
Samozřejmě se snažte o přehlednost uložených potravin, abyste viděli, co jste položili dozadu. Potraviny, které konzumujete často, mějte vepředu, abyste je měli po ruce, jen co otevřete dveře chladničky. Pokud máte děti, které pravidelně stojí u otevřené lednice a hledají dobroty, umístěte jim pochoutky do výše očí, abyste neplýtvali energií.
Jak a kam co ukládat
- Uvařená a hotová jídla se skladují na horní polici lednice, pak následují ryby, maso, mleté drůbeží maso vespodu.
- Syrové kuřecí a jiné maso se kvůli kontaminaci skladuje v uzavřených nádobách na spodní polici.
- Drůbeží maso dávejte do lednice okamžitě po zakoupení a umyjte si ruce před manipulací s ním, i po ní.
- Syrové a vařené potraviny od sebe oddělte, zmenší se tak riziko kontaminace.
- Ovoce, saláty a zeleninu skladujte odděleně v nejteplejší části lednice, nejlépe v zásobnících vespodu.
Jak dlouho potraviny vydrží
- Rozmrazené mleté a ostatní syrové masozkonzumujte do dvou dnů
- Párky vydrží 3 dny
- Šunka a jiné drobné uzeniny jsou bezpečně konzumovatelné 2 dny
- Pečeni snězte do šesti dnů
- Kotlety a steaky zkonzumujte do tří dnů
- Mléko, hovězía zvěřinu uchová nulová zóna v zásuvkách s vyšší vlhkostí a teplotou kolem nuly až sedm dní
- Ryby tepelně upravené vydrží čtyři dny, syrové 12 hodin
- Salát, švestky, hroznové víno nebo angrešt má trvanlivost 21 dní
- Tvrdé ovoce vydrží 3 až 7 dní
- Měkké sýry mají bezpečnou trvanlivost 2 až 3 dny, více o jejich skladování zde.
- Mléko vydrží 4 až 5 dní
- Tvrdé sýry uchrání chladnička 1 týden
Naučte se nakupovat ve velkém
Proč dělat velké nákupy na týdny dopředu? Důvodem je výhodnější cena a zároveň je to dobré pro vaši chladničku. Začít můžete mrazákem… nakupte si do zásoby maso. Stačí celý kus masa sterilně uzavřít v původním prodejním balení (v sáčku do mrazničky) nebo ho můžete naporcovat na kousky. Důkladně uzavřené potraviny mohou zůstat v mrazáku až šest měsíců. Zbývající místo v mrazáku vyplňte uzavřenými sáčky se zeleninou a jinými drobnostmi.
Nežádoucí námrazy na potravinách a následného plesnivění se také už nemusíte bát. „Moderní chladničky mají totiž vnitřní oběh chladného vzduchu, který odvádí vlhkost ven z chladničky. Proto v chladničkách nevzniká žádná námraza, dokážou udržet rovnoměrnější teplotu, a také ji rychle obnoví po otevření dveří,“ říká Michal Kollár, produktový manažer divize domácích spotřebičů Samsung.
Všichni se snaží šetřit, kde se jen dá. Pokud začnete u své ledničky a naučíte se potraviny správně skladovat, ušetříte čas i peníze.