Článek
Pánve lze vybírat podle účelu, k jakému budou sloužit, velikosti, materiálu a typu vašeho sporáku. Zatímco účel, tedy například pánve grilovací, lívancové nebo palačinkové, většinou mluví sám za sebe, další kritéria mohou při výběru způsobit zmatek. Podle čeho se rozhodovat?
Jaký máte sporák?
Pánev v první řadě vybírejte podle toho, zda se hodí na váš sporák. Zatímco všechny prodávané kusy lze použít na plynové a elektrické vařiče, ne každý se hodí na indukční desky. Na ty je potřeba speciální indukční nádobí. To, zda je pánev vhodná na indukci, je vždy uvedeno na obalu, případně ve specifikacích produktu na e-shopu. Další možností je pořídit si podložku na indukční vařiče, kterou vložíte mezi pánev a varnou desku.
Pro kolik lidí vaříte?
Velikost pánve se odvíjí od toho, pro kolik osob běžně vaříte. Dobré je přitom mít alespoň pánvičky dvou velikostí, jež můžete podle potřeby střídat.
Zatímco jednotlivec či pár si pravděpodobně vystačí s menšími pánvemi o průměru od 20 do 24 cm, vaříte-li pro více lidí nebo si rádi navaříte dopředu, sáhněte po středních pánvích. Ty jsou obecně nejprodávanější a jejich průměr se pohybuje od 26 do 30 cm. Větší pánve, tedy ty od 32 cm, se do běžných domácností nehodí a ocení je spíše profesionální kuchaři. Bývají celkem těžké a špatně se s nimi manipuluje, především pak v menších kuchyních.
Zvláštní specifikum mají pánve na indukci, jejichž dno by pro efektivní přípravu jídla mělo pokrýt celou plotýnku, v ideálním případě tedy přesně odpovídat jejím rozměrům.
U teflonu pozor na vysoké teploty
Dalším z požadavků bývá nepřilnavý povrch. Jedním z nejznámějších je teflon, u něj je však nutné dát si pozor na vyšší teploty. Obecně se doporučují teploty do 200 °C, jinak totiž může vypouštět zdraví škodlivé látky. Dochází k tomu především při přehřívání prázdné pánve či po jejím mechanickém poškození, například od kovového náčiní.
Nepřilnavé jsou i jiné materiály
Kromě teflonu, který je nejznámější a zřejmě v kuchyních i nejčastější, existuje celá řada materiálů, které se používají. Zatímco dříve se pánve vyráběly výhradně plechové, dnes už se s tímto materiálem nesetkáte. O to náročnější ale výběr může být. V první řadě je dobré říci, že na materiálu se rozhodně nevyplácí šetřit. Kvalitní materiál vám zaručí, že pánev déle vydrží a nebudou se z ní časem do jídla uvolňovat částečky škodlivých kovů.
- Keramické - Velice časté jsou také keramické pánve. Výborně vedou teplo, hodí se především na pomalejší ohřev a zdravou přípravu jídel
- Titanové - Skvělou volbou jsou pánve z titanu. Ty zvládnou kovové náčiní, zahřátí na sucho i pád na zem. Navíc se velmi snadno čistí. Někoho však může odradit jejich vyšší pořizovací cena
- Hliníkové - Cenově mnohem dostupnější jsou hliníkové pánve, které sice mají skvělé vlastnosti, ale při vyšších teplotách u nich hrozí deformace dna. Proto raději kupujte kousky se zesíleným dnem. Pozor si také dejte na povrch pánve ošetřený nepřilnavou vrstvou. Ta si příliš nerozumí s kovovými a ostrými předměty. A nezapomeňte na to, že hliníkové nádobí nepatří do myčky
- Měděné - Do myčky nedávejte ani měděné pánve, které jsou jinak výbornou volbou. Velmi dobře vedou teplo a výborně reagují na teplotní změny sporáku. Dejte si však pozor na levnější varianty hliněných pánví s měděným nátěrem, které nemají ani zdaleka tak dobré vlastnosti, a raději si pořiďte kusy se silnějšími měděnými stěnami (alespoň 1,8 mm). Měď jako taková většinou nefunguje na indukci a je třeba dokoupit speciální podložku
- Litinové - Pokud sháníte odolné pánve, které si poradí s nízkými i vysokými teplotami, kovovým příborem a všemi typy sporáků, sáhněte po litinových. Jejich nevýhodou ale je, že jsou poněkud těžší a manipulace s nimi tak nemusí vyhovovat každému. A protože se zahřívají poměrně pomalu, příliš s nimi neušetříte
- Nerezové - Mezi klasiku se řadí i nerezové pánve. Zvládají myčku, kovové příbory i vysoké teploty. A díky tomu, že mívají sendvičové dno s vnější vrstvou z magnetické oceli, hodí se i na indukční sporáky. Suroviny se na nich ale bez oleje či tuku připalují