Článek
Postup
01.
Maso (nejlepší je jehněčí, ale fungovat bude i kvalitní hovězí nebo mix) ochuťte římským kmínem, skořicí, chilli, čerstvě mletým pepřem a solí.
02.
Rukama zapracujte i najemno pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Těmi nešetřete! Zkuste mix máty, koriandru a petržele, ale klidně použijte jen jeden druh.
03.
Z ochuceného masa pak přímo na jehlách navlhčenýma rukama vytvořte válečky. Jestli používáte dřevěné špejle, namočte je předtím na půl hodiny do studené vody, aby na grilu nechytly.
04.
Pečte z každé strany na rozpálené mřížce grilu asi 4 minuty – záleží na tloušťce špízu i teplotě.
05.
Podávejte s nahřátým pita chlebem, čerstvou zeleninou (okurka, cibule a případně rajčata), granátovým jablkem a samozřejmě krémovým hummusem, který můžete koupit. Ale můžete si ho snadno připravit: recept na cizrnový hummus na 5 luxusních způsobů.
Špízy nás baví! Vyzkoušejte i vegetariánské zeleninové špízy s chimichurri, šťavnaté kuřecí špízy s ananasem nebo vepřové špízy à la bún chả.