Článek
Kdo by neměl rád posezení u grilu a hlavně – kdo by nemiloval pokrmy, které se na něm připravují! Každá rodina má své nejoblíbenější recepty na gril, máte ale i osvědčený postup, jak z něj pak dostat všechnu tu mastnotu a připečené zbytky?
Proč čistit gril po každém použití?
Proč byste měli po každém grilování věnovat dost času i tomu, abyste odstranili vše připečené a mastné? Důvodem není jen estetické hledisko, ale hlavně to zdravotní. Pokud na grilu necháte neumytý rošt nebo grilovací plochu, případně zbytky uhlí potřísněné olejem, mohou se v nich množit bakterie. Kromě nevábného zápachu mohou při dalším použití kontaminovat potraviny.
Hodně lidí nechává mastnotu na roštu jako „ochranu proti rezavění“, ale ani to není dobrý nápad. Lepší je ho očistit a na závěr potřít troškou rostlinného oleje, ten ho ochrání lépe.
A pokud necháte rošt nebo grilovací plochu zašpiněnou s tím, že se „to během grilování vypálí samo“, pak docílíte jen toho, že vytvoří karcinogenní kouř, který opět kontaminuje potraviny.
Jak a čím gril vyčistit?
Na grilu je zásadní vyčistit tu část, na kterou pokládáte potraviny a kterou zahřívá oheň nebo topná spirála. Jakým způsobem z nich lze nečistoty dostat?
Vypálení. Vysoká teplota opravdu dokáže gril vyčistit od přípečků a mastnoty. Musíte to ale udělat ve chvíli, kdy už nepřipravujete potraviny, ideálně po grilování. Až oheň nebo vysoká teplota udělají svou práci, odstraňte z roštu nebo povrchu popel a zuhelnatělé zbytky. U grilu na uhlí je zapotřebí vyhodit to, do kterého skapávala šťáva a tuk z jídla a pokaždé grilovat na novém. Pokud byste připravovali potraviny na starém palivu, může také kontaminovat potraviny.
Kartáčování. Jestliže chcete čistit před grilováním, můžete nechat rošt odmočit (ve vodě s trochou přípravku proti mastnotě) a pak ho vydrbat kartáčem s pevnými štětinami. Můžete použít i drátěnku nebo škrabku. Dobrou službu udělá i zmuchlaný alobal, který použijete jako drátěnku. Elektrické grily mívají nepřilnavou plochu, kterou byste mohli poškrábat, takže pozor. V tom případě postupujte podle návodu výrobce, ale mělo by stačit jen otření papírovou utěrkou. Namáčení si ušetříte, pokud budete čistit gril poté, co po grilování trochu vystydne, ale bude ještě dost teplý na to, aby šly usazeniny dobře dolů.
Odmočte kryty hořáků. U plynových grilů je zapotřebí po několika grilováních vyčistit i kryty hořáků, hořáky a všechny plochy, kam se mohla dostat mastnota. Většinou je lze sundat a namočit do vody s přípravkem proti mastnotě a následně nechat vyschnout, otřít a vrátit.
Povrch grilu. Povrch grilu se může zamastit a zašpinit při potírání marinádou nebo manipulaci se surovinami na grilu. Protože je většinou také horký, mohou se na něj nečistoty připéci. Po vychladnutí jde ale většinou setřít vlhkým hadříkem s přípravkem proti mastnotě. Následně ho doporučujeme omýt důkladně i hadříkem namočeným do čisté vody a vyleštit do sucha a lesku. Neexperimentujte s různými přípravky, třeba těmi na nádobí, po zahřátí mohou na povrchu vyrobit nevzhledné skvrny.
Co pomůže odmastit gril?
S mastnotou na roštu nebo grilovací ploše vám pomohou i nejrůznější přípravky, ať domácí, nebo ty z drogerie.
Mezi domácí pomocníky patří kašička z vody a jedlé sody, která má skvělý odmašťovací efekt, pro jeho zesílení do ní lze přidat i trochu mýdla. Podobně funguje i lógr v kombinaci se solí a citronovou šťávou.
Na trhu najdete i speciální přípravky na čištění grilů nebo ty na trouby. Jejich složení je přizpůsobeno vysokým teplotám, které na troubě nebo na grilu jsou, takže se z nich neuvolňují látky, které by mohly být hořlavé nebo jinak nebezpečné. Zvolit můžete i eko přípravky.