Hlavní obsah
3,1
(14)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Oslavte příchod svatého Martina a inspirovat se můžete výborným receptem na pečenou husu se špenátem!

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks husích stehen
  • 50 g slaniny
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g listového špenátu
  • 1 lžíce másla
  • 1 špetka bílého mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 šiška bramborových knedlíků
Článek

Postup

01.

Stehna očistěte, udělejte do nich malé zářezy a vsuňte do nich špalíčky nakrájené ze tří čtvrtin slaniny. Práci si můžete usnadnit tím, že špalíčky slaniny nejdřív vložíte na chvilku do mrazáku. Stehna pak osolte a nechte dvě hodiny odležet.

02.

Do pekáčku rozložte jednu nakrájenou cibuli, 1 pokrájený stroužek česneku a zbylou slaninu nakrájenou na kostičky. 

03.

Poté do něj vložte stehna a pečte je zakrytá asi 20 minut při 200 °C. 

04.

Pak přilijte trochu vody a pečte přiklopené dalších 20 minut.

05.

Na závěr stehna odkryjte a za občasného přelévání vypečenou šťávou je dopečte doměkka. Poté stehna nechte přiklopená ve vypnuté troubě.

06.

V kastrolu krátce poduste na másle druhou cibuli, přidejte jemné plátky ze dvou stroužků česneku a krátce na to nahrubo pokrájený špenát.

07.

Osolte, opepřete, a jakmile listy „zvadnou“, stáhněte je z ohně.

08.

Špenát rozdělte na talíře, přidejte stehna a přelijte je šťávou (kdo chce, tak i s česnekem a cibulkou). Podávejte s bramborovými knedlíky.

Anebo byste si raději dali celou husu? Můžete, recept najdete zde: Svatomartinská husa: Dozlatova vypečená s jablky a knedlíčky.

Načítám