Článek
Postup
01.
Stehna očistěte, udělejte do nich malé zářezy a vsuňte do nich špalíčky nakrájené ze tří čtvrtin slaniny. Práci si můžete usnadnit tím, že špalíčky slaniny nejdřív vložíte na chvilku do mrazáku. Stehna pak osolte a nechte dvě hodiny odležet.
02.
Do pekáčku rozložte jednu nakrájenou cibuli, 1 pokrájený stroužek česneku a zbylou slaninu nakrájenou na kostičky.
03.
Poté do něj vložte stehna a pečte je zakrytá asi 20 minut při 200 °C.
04.
Pak přilijte trochu vody a pečte přiklopené dalších 20 minut.
05.
Na závěr stehna odkryjte a za občasného přelévání vypečenou šťávou je dopečte doměkka. Poté stehna nechte přiklopená ve vypnuté troubě.
06.
V kastrolu krátce poduste na másle druhou cibuli, přidejte jemné plátky ze dvou stroužků česneku a krátce na to nahrubo pokrájený špenát.
07.
Osolte, opepřete, a jakmile listy „zvadnou“, stáhněte je z ohně.
08.
Špenát rozdělte na talíře, přidejte stehna a přelijte je šťávou (kdo chce, tak i s česnekem a cibulkou). Podávejte s bramborovými knedlíky.
Anebo byste si raději dali celou husu? Můžete, recept najdete zde: Svatomartinská husa: Dozlatova vypečená s jablky a knedlíčky.