Článek
Postup
01.
Do mouky zapracujte máslo, přidejte studenou vodu a sůl a rukama vypracujte těsto. Když to drží pohromadě, uložte ho v sáčku na 30 minut do lednice. Špenát omyjte a asi 5 minut povařte v osolené vodě.
02.
Troubu zapněte na 200 stupňů. Oloupaný česnek a cibuli jemně nakrájejte a orestujte na třetině másla. Ze 2 bílků ušlehejte tuhý sníh. Ve větší pánvi rozpusťte zbytek másla, zasypte ji hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Tu zalijte horkým mlékem a míchejte do zhoustnutí.
03.
Vzniklou omáčku podle chuti osolte, opepřete, přidejte špenát, cibuli s česnekem, žloutky, parmazán a ricottu a vše důkladně promíchejte. Na závěr opatrně vmíchejte sníh z bílků.
04.
Těsto rozválejte na tenký plát a urovnejte ho do vymazané formy. Na těsto pak rovnoměrně naneste náplň. Připravený koláč vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.
Do špenátového koláče můžete přidat třeba i uzeného lososa.