Hlavní obsah
1,0
(3)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Skoro až bleskový slaný koláč, který potěší rodinu i hosty? Ten špenátový s ricottou a vejci. Ochutnáte?

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 185 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 4 lžíce studené vody
Náplň
  • 500 g listového špenátu
  • 500 g ricotty
  • 100 g parmazánu
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 snítka čerstvé bazalky
  • 1 snítka čerstvého oregana
  • 5 ks vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Do prosáté mouky vložte plátky másla a prsty vše zpracovávejte tak dlouho, až budete mít drobenku. Z hrudkovité směsi vytvořte kopeček, do něj udělejte důlek a tam přidejte studenou vodu či žloutek, až vzniknou drobné kuličky těsta, urovnejte jej do koláčové formy.

02.

Špenát rozmrazte a spařte spolu s trochou pepře, soli a jemně nasekaným česnekem na lžíci olivového oleje, až bude měkký. Pak přimíchejte tvaroh nebo ricottu, parmezán, muškátový oříšek a trochu bazalky a dobromysl. Do špenátové náplně vyhlubte 5 hlubokých „hnízd“, koláč vložte na 15 minut do trouby rozehřáté na 200 stupňů Celsia.

03.

Po této době, když už je náplň téměř tuhá, do vytvořených dolíčků rozklepněte vajíčka (pokud se nevejde celý bílek, nic se neděje), žloutky osolte a zlehka opepřete a vložte ještě asi na 10 minut do trouby, až budou hotové i žloutky. Můžete podávat!

Související témata:

Načítám