Hlavní obsah
4,3
(4)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Špenát je nepopiratelně zdravý, a, co nás těší ještě více, je i dobrý. Vykouzlete s ním slaný koláč bez mouky s vtipným korpusem z opečených brambor.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
  • 3 ks brambor
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 600 g listového špenátu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 150 g balkánského sýru
  • 3 ks vejce
  • 1 hrst čerstvé bazalky
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte a nakrájejte na asi 4 mm vysoké plátky. Z obou stran je dozlatova opečte v rozpáleném oleji a nechte osušit na papírové utěrce.

02.

Ve stejné pánvi pak na trošce oleje nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přihoďte nasekaný česnek, nechte rozvonět a přidejte špenát. Když špenát rozmrzne, směs osolte, opepřete a ochuťte špetkou muškátového oříšku a nasekanou bazalkou. Vmíchejte vajíčka a nadrobený sýr.

03.

Dno i stěny dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte plátky brambor tak, aby se trochu překrývaly, naplňte špenátem a pečte asi 40 minut při 200 °C, až povrch zpevní.

Pokud se nebráníte těstu a nepotřebujete ho nahrazovat bramborami, upečte si špenátový koláč s ricottou a vejci.

Související témata:

Načítám