Článek
Postup
01.
Brambory oloupejte a nakrájejte na asi 4 mm vysoké plátky. Z obou stran je dozlatova opečte v rozpáleném oleji a nechte osušit na papírové utěrce.
02.
Ve stejné pánvi pak na trošce oleje nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přihoďte nasekaný česnek, nechte rozvonět a přidejte špenát. Když špenát rozmrzne, směs osolte, opepřete a ochuťte špetkou muškátového oříšku a nasekanou bazalkou. Vmíchejte vajíčka a nadrobený sýr.
03.
Dno i stěny dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte plátky brambor tak, aby se trochu překrývaly, naplňte špenátem a pečte asi 40 minut při 200 °C, až povrch zpevní.
Pokud se nebráníte těstu a nepotřebujete ho nahrazovat bramborami, upečte si špenátový koláč s ricottou a vejci.