Článek
Postup
01.
Nejdřív si nachystejte bešamelovou omáčku. Na pánvi rozpusťte máslo a zasypejte jej moukou, aby vznikla jíška. Tu nechte lehce zrůžovět, zalijte šlehačkou a mlékem a důkladně míchejte, aby nevznikly hrudky. Na závěr ji ochuťte muškátovým oříškem a solí.
02.
Na jiné pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm na plátky nakrájené očištěné žampiony. Pak přidejte pokrájená sterilovaná rajčata včetně šťávy z plechovky, dochuťte solí, tymiánem, bazalkou a nejlépe i citronovým chilli a nechte vydusit, abyste se zbavili přebytečné vody.
03.
Pak v kastrůlku rozpalte olivový olej a spařte na něm čerstvý (případně rozmražený mražený) špenát, který dochuťte najemno nasekaným česnekem, solí a pepřem.
04.
A teď můžete začít vrstvit. Zapékací misku vymažte máslem nebo olivovým olejem. Na dno dejte trochu bešamelové omáčky, aby těstovina lépe držela a lasagne nebyly zespodu tvrdé. Na bešamel narovnejte vedle sebe pláty lasagní, na ně přijde rajčatová omáčka a na ni zase lasagne. Druhou vrstvu tvoří zase trocha bešamelové omáčky a na ni přijde špenát. Na ten položte třetí lasagne, ty opět potřete trochou bešamelu a posypte nahrubo nastrouhaným sýrem.
05.
Hotové lasagne vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů na 40 minut a uvidíte, jak si všichni pochutnají!
Tip: Citronové chilli koupíte v obchodech s kořením nebo některých lepších řetězcích. Prodává se jako mlýnek, ve kterém je chilli a citronová tráva.
Vyzkoušet můžete také lasagne s lilkem.