Hlavní obsah
3,6
(42)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Také si občas kladete otázku, co uvařit ze zeleniny, aby to bylo chutné a ani milovníci masa nad tím neohrnovali nos? Poradíme vám. Co takhle špenátová polévka? Nejlepší je z čerstvého špenátu.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 70 g másla
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 500 g listového špenátu
  • 1 kelímek smetany na vaření 12%
  • 1 špetka soli
Článek

Hledáte lahodný a výživný oběd? Zkuste krémovou špenátovou polévku! Tato polévka je plná chuti a vitaminů, a navíc se velmi snadno připravuje. Špenát dodává polévce krásnou zelenou barvu a bohatou chuť a lžíce smetany je pomyslnou třešničkou na... polévce.

Postup

01.

Na másle osmahněte nakrájenou cibuli, přihoďte na plátky nakrájené tři stroužky česneku a než stačí zezlátnout, přisypejte 2 lžíce hladké mouky. Ze směsi usmažte světlou jíšku, kterou zalijte 1 litrem zeleninového vývaru, a nechte 10 minut povařit.

02.

Do polévkového základu přidejte špenát, smetanu na vaření a nechte dalších 5–10 minut vařit. Vše částečně rozmixujte ponorným mixérem tak, aby v polévce zůstaly kousky, podle chuti dosolte a ozdobte smetanou.

Energetická hodnota celkem - 2 porce
Energie4 660,2 kJ
Bílkoviny23,63 g
Tuky84,05 g
Sacharidy68,11 g
Sůl1,67 g
SAFA45,43 g
Vláknina14,62 g
Cukry28,41 g

Načítám