Hlavní obsah
3,4
(82)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Španělské ptáčky patří mezi největší klasiky české kuchyně (i když o nich ve Španělsku nikdy neslyšeli). Zdají se vám na večeři v týdnu příliš náročné? Udělejte si je den dopředu. Práce dají jen málo, a pak už se dělají samy.

25 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 plátky hovězí kýty
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce anglické hořčice
  • 75 g uzeného špeku
  • 2 ks vejce
  • 2 ks kyselých okurek
  • 500 g cibule
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
Článek

Postup

01.

Plátky na ptáčky si ideálně nechte nakrájet už v řeznictví. Pokud nemají dostatečně velký kus kýty, lze je udělat jako „motýlky“. První plátek se nedokrojí úplně, druhý už ano – a rozevřením vznikne motýlek, tedy jeden velký plátek.

02.

Troubu zapněte na 160 °C. Plátky naklepejte z obou stran paličkou na maso. Osolte a opepřete. Z jedné strany po celé ploše potřete hořčicí a doprostřed naskládejte špalíček špeku, čtvrtky vajec a kyselých okurek. Zabalte roládky a sepněte je jehlami na maso nebo omotejte kuchyňským provázkem. V hrnci vhodném i do trouby rozehřejte olej nebo sádlo a roládky na něm ze všech stran zprudka osmahněte dohněda. Pak je vyndejte.

03.

Než se roládky opečou, všechnu cibuli nakrájejte najemno. Když jsou ptáčky opečené a vyndané, ve výpeku osmahněte dozlatova všechnu cibuli. Přidejte koření, vložte zpět maso a podlijte asi do 3/4 masa vodou nebo hovězím vývarem. Promíchejte, přiklopte poklicí a vložte na 2–3 hodiny do trouby. Jednou za čas ptáčky pootočte, podle potřeby přidejte trochu vody nebo vývaru.

04.

Ptáčky můžete místo trouby dělat asi 2 hodiny na mírném plameni na plotně, omáčka ale tolik neztmavne a je potřeba častěji otáčet roládkami, aby se nepřipalovaly. Ať tak nebo onak, hotové ptáčky dejte na plotnu bez poklice a omáčku zredukujte na požadovanou hustotu. Podávejte s dušenou rýží nebo houskovými knedlíky.

Máte rádi španělské ptáčky?

Související témata:

Načítám