Článek
Postup
01.
Plátky na ptáčky si ideálně nechte nakrájet už v řeznictví. Pokud nemají dostatečně velký kus kýty, lze je udělat jako „motýlky“. První plátek se nedokrojí úplně, druhý už ano – a rozevřením vznikne motýlek, tedy jeden velký plátek.
02.
Troubu zapněte na 160 °C. Plátky naklepejte z obou stran paličkou na maso. Osolte a opepřete. Z jedné strany po celé ploše potřete hořčicí a doprostřed naskládejte špalíček špeku, čtvrtky vajec a kyselých okurek. Zabalte roládky a sepněte je jehlami na maso nebo omotejte kuchyňským provázkem. V hrnci vhodném i do trouby rozehřejte olej nebo sádlo a roládky na něm ze všech stran zprudka osmahněte dohněda. Pak je vyndejte.
03.
Než se roládky opečou, všechnu cibuli nakrájejte najemno. Když jsou ptáčky opečené a vyndané, ve výpeku osmahněte dozlatova všechnu cibuli. Přidejte koření, vložte zpět maso a podlijte asi do 3/4 masa vodou nebo hovězím vývarem. Promíchejte, přiklopte poklicí a vložte na 2–3 hodiny do trouby. Jednou za čas ptáčky pootočte, podle potřeby přidejte trochu vody nebo vývaru.
04.
Ptáčky můžete místo trouby dělat asi 2 hodiny na mírném plameni na plotně, omáčka ale tolik neztmavne a je potřeba častěji otáčet roládkami, aby se nepřipalovaly. Ať tak nebo onak, hotové ptáčky dejte na plotnu bez poklice a omáčku zredukujte na požadovanou hustotu. Podávejte s dušenou rýží nebo houskovými knedlíky.
Máte rádi španělské ptáčky?