Článek
Postup
01.
Plátky chleba namočte do vody. Rajčata na špičce nakrojte do křížku, vhoďte je asi na 20 vteřin do vroucí vody, pak je dejte pod studenou vodu a oloupejte je – díky spaření to bude hračka. Pak je zbavte tuhých kousků kolem stopky a semínek a čistou stěnovou dužinu vložte do mixeru.
02.
Okurku oškrábejte, rozkrojte podélně napůl a lžící zbavte semínek. Pak ji nakrájejte na kousky a vložte stejně jako očištěnou papriku, cibuli a česnek k rajčatům. Do mixéru následně přidejte i vymačkaný rozmočený chleba a podle chuti také bylinky a kousek chilli papričky. Vše za postupného přidávání olivového oleje rozmixujte dohladka a dochuťte trochou soli a octa či limetkové šťávy. Polévku dejte asi na 2 hodiny pořádně vychladit do lednice.
03.
Zeleninu na ozdobu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ty smíchejte s kapkou olivového oleje. Až budete polévku podávat, doprostřed talíře přidejte kopeček této zeleninové směsi a posypejte několika krutony z opečeného bílého chleba.
Velmi neobvyklou studenou polévku můžete připravit také z melounu.