Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Na paellu mixtu, nakombinujte asi 70 g choriza, 250 g kuřecích stehenních řízků, neloupané nevařené krevety a slávky. Pochutnáte si ale i na králíkovi, směsi mořských plodů nebo na vegetariánské verzi s vařenými fazolemi.
02.
Na pánvi nechte vyškvařit kolečka salámu, podle potřeby přidejte i olej, a na tuku pak ze všech stran dozlatova opečte kousky kuřete. Vyndejte stranou. Nyní si připravte sofrito (= základ ze smažené zeleniny): v pánvi 20 minut opékejte najemno pokrájenou cibuli a papriky, podle potřeby přilijte další olej.
03.
Přidejte na kostičky pokrájená rajčata (nebo 400ml plechovku krájených rajčat) a nasekaný česnek a ještě pět minut restujte.
04.
Nyní přidejte rýži, kuřecí, rybí či zeleninový vývar, víno, opečené kuřecí maso a chorizo a koření. Pokud nemáte šafrán, nic se neděje – skvělá je i kurkuma, která rýži hezky obarví. Nyní byste měli paellu přestat míchat, ale nikdo se na vás nebude zlobit, když vám to nedá, já to také nikdy nevydržím. Kdyby se tekutina odpařovala moc rychle, přiklopte jídlo pokličkou.
05.
Rýži přiveďte k mírnému varu, a když je téměř měkká (cca po 15 minutách), přidejte hrášek, a jestli je používáte, i očištěné krevety a mušle. Přiklopte a ještě asi pět minut duste, až krevety zrůžovějí a mušle se otevřou. Rozhodně rovnou vyhoďte otevřené syrové mušle a pak ty, co se naopak během dušení neotevřou!
06.
Hotovou paellu podávejte se skrojky citronu a sekanou čerstvou petrželí.
Jak vybrat pánev na paellu
Nehodláte se vaření paelly věnovat ve velkém? Pak nemá smysl si pořizovat speciální nádobu zvanou paellera. Protože se tradiční paella nemíchá, bývají paellery dost velké, aby byla rýže v tenké vrstvě – ve 40cm paelleře uvaříte jen 4 až 5 porcí. Jestli vám tedy nevadí tyto tradiční postupy trochu porušit, určitě si vystačíte i s klasickou kvalitní nepřilnavou nebo těžkou nerezovou pánví, jakou jsem použila já (měla průměr „jen“ 28 cm). Nejvíc se mi osvědčily modely s poklicí, pod kterou mohou dojít mořské plody i jídlo odpočívat v teple, než všechny svoláte ke stolu.
Za zapůjčení pánve k focení děkujeme české společnosti Fabini.
Vozíte si inspiraci na vaření ze zahraničí? Co takhle kanárské papas arrugadas, mexické tacos con carnitas nebo třeba gruzínské chačapuri?