Článek
Postup
01.
Pokud máte dobrý mixér, rajčata ani nemusíte loupat, nicméně lepší jsou bez slupiček. Vyřízněte jim zbytek po stopce a opačný konec nakrojte nožíkem do kříže. Vložte do hrnce s vroucí vodou a nechte asi pět minut ponořené. Poté je propláchněte studenou vodou a oloupejte – díky spaření to půjde parádně (foto návod na loupání najdete v receptu na lečo).
02.
Rajčata pokrájejte na osminky a spolu s olivovým olejem (tradiční recepty říkají až 200 ml na kilo rajčat), česnekem a malou lžičkou soli rozmixujte dohladka. Jde to ve velkém stolním mixéru i v hrnci tyčovým.
03.
Přidejte na kousky natrhané včerejší pečivo (nejlépe bílou bagetu), nechte 10 minut změknout a znovu rozmixujte na hladké pyré. Dobře vychlaďte a můžete podávat!
04.
V Andalusii se polévka servíruje zakápnutá olivovým olejem a posypaná sekaným vařeným vejcem a kousky sušené šunky Jamón serrano, ale přidat můžete i cibulku nebo bylinky (petržel, bazalka).
Tip
Podobně jako u gazpacha se dá použít i další zelenina: okurka, paprika, cibule, mrkev, naložená řepa nebo třeba meloun.
Inspirujete se na cestách tamní kuchyní? Já pro vás sepsala třeba gruzínské recepty na knedlíčky kinkali a sýrové placky chačapuri, tak se pojďte přesunout z Iberského poloostrova na Kavkaz!