Hlavní obsah
3,2
(84)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Teploty se vyšplhaly hodně vysoko a na teplé jídlo nemá nikdo z nás ani pomyšlení. Vyzkoušejte španělskou studenou polévku salmorejo cordobés, která kombinuje zralá letní rajčata, kvalitní olivový olej a včerejší pečivo (španělské bagety se totiž druhý den nedají jíst). Zní to nezvykle, ale tahle andaluská verze gazpacha je na léto prostě geniální!

10 min.
Příprava
3 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 1 kg rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g světlé bagety
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžička soli
Dle chuti k podávání
  • 1 ks vejce
  • 50 g sušené šunky
  • 1 ks cibule
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Článek

Postup

01.

Pokud máte dobrý mixér, rajčata ani nemusíte loupat, nicméně lepší jsou bez slupiček. Vyřízněte jim zbytek po stopce a opačný konec nakrojte nožíkem do kříže. Vložte do hrnce s vroucí vodou a nechte asi pět minut ponořené. Poté je propláchněte studenou vodou a oloupejte – díky spaření to půjde parádně (foto návod na loupání najdete v receptu na lečo).

02.

Rajčata pokrájejte na osminky a spolu s olivovým olejem (tradiční recepty říkají až 200 ml na kilo rajčat), česnekem a malou lžičkou soli rozmixujte dohladka. Jde to ve velkém stolním mixéru i v hrnci tyčovým.

03.

Přidejte na kousky natrhané včerejší pečivo (nejlépe bílou bagetu), nechte 10 minut změknout a znovu rozmixujte na hladké pyré. Dobře vychlaďte a můžete podávat!

04.

V Andalusii se polévka servíruje zakápnutá olivovým olejem a posypaná sekaným vařeným vejcem a kousky sušené šunky Jamón serrano, ale přidat můžete i cibulku nebo bylinky (petržel, bazalka).

Tip

Podobně jako u gazpacha  se dá použít i další zelenina: okurka, paprika, cibule, mrkev, naložená řepa nebo třeba meloun.

Inspirujete se na cestách tamní kuchyní? Já pro vás sepsala třeba gruzínské recepty na knedlíčky kinkali a sýrové placky chačapuri, tak se pojďte přesunout z Iberského poloostrova na Kavkaz!

Načítám