Článek
Postup
01.
Z listů kapusty vyřízněte tvrdé košťály a nasekejte je na 2 x 2 cm kousky. Medvědí česnek nebo česnek podivný (asi 80 g) omyjte, osušte a nasekejte najemno. Klobásu nebo slaninu (asi 100 g) nakrájejte na kostičky a nechte nasucho ve velké pánvi pustit trochu tuku. Přidejte kapustu, osolte a 10 až 15 minut restujte doměkka, v případně potřeby podlijte trochou vody. Pokud dáváte špenát, tomu stačí jen pár vteřin. Vmíchejte česnek a stáhněte z ohně.
02.
Těsto vypracujte ve stolním mixéru nebo rukama: mouku, máslo, sůl a vodu rychle propracujte na hladkou hmotu, kterou rukama natlačte do vymazané koláčové formy. Dno několikrát propíchněte vidličkou a rozprostřete na něj kapustovou směs.
03.
Z camembertu (větší, 120 g balení) odkrojte několik plátků na ozdobu, zbytek nasekejte na kostičky a rozprostřete na kapustu. Vajíčka prošlehejte se smetanou (200 g), vmíchejte sůl dle chuti, trochu kmínu a štědrou dávku čerstvě mletého pepře. Pokud ho máte rádi, přidejte i chilli.
04.
Vaječnou směs nalijte na korpus, poklaďte plátky sýru, posypejte nahrubo nasekanými ořechy a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
Medvědí česnek: Kde roste, kde ho sbírat a nejlepší recepty. A malá prosba na závěr: česneku trhejte jen tolik, kolik opravdu spotřebujete - pesto z něj nezraje jako víno, tak nemá smysl zbytečně drancovat jeho porosty.