Hlavní obsah
2,8
(119)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jednoduché moučníky jsou dost často překvapivě vynikající. A platí i o tomto rebarborovém koláči s jogurtem a mákem. Jdete do něj?

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 4 stonky rebarbory
  • 4 lžíce medu
  • 3/4 hrnku vody
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
Na těsto
  • 100 g másla
  • 110 g hnědého cukru
  • 3 ks vejce
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 1 ks citronu
  • 250 g špaldová mouka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 lžíce máku
Článek

Postup

01.

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na asi 5centimetrové špalíčky. 

02.

Spolu s medem, vodou a zázvorem je 5 až 10 minut povařte, aby trochu změkly, ale přitom stále držely tvar.

03.

Rebarboru vyndejte a šťávu ještě chvíli vařte, aby zhoustla.

04.

Změklé máslo utřete s cukrem a žloutky, vmíchejte jogurt, citronovou kůru, mouku, kypřicí prášek, špetku soli a mák.

05.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a po částech ho opatrně zapracujte do těsta.

06.

Na dno dortové formy vyložené pečicím papírem rozložte rebarboru, překryjte těstem a pečte asi hodinu při 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá.

07.

Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a studený koláč potřete sirupem.

Jaký koláč máte nejraději vy?

Související témata:

Načítám