Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.
02.
Kakao rozšlehejte s alkoholem (skvělé je amaretto, ale hodí se i brandy, koňak nebo rum) a zhruba stejným množstvím vody.
03.
Změklé máslo utřete s cukrem. Přidejte sůl a postupně zapracujte všechna vajíčka, kakaovou směs, mouku, sodu a mleté mandle. Kdo má rád, přidá i špetku mletého kardamomu. Místo mandlí můžete použít i vlašské nebo lískové ořechy.
04.
Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a na závěr skoro až ke dnu vtiskněte celé hrušky (dala jsem tři, ale jestli máte menší plody, může jich být klidně víc). Hrušky neloupejte ani nekrájejte, pouze omyjte. Na koho připadne plátek i s kouskem jádřince, sám si ho pak snadno vyndá.
05.
Pečte asi 45 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
Tip: Z hrušek můžete samozřejmě i vyříznout jádřince, pokrájet je na plátky a vyskládat na těsto – ať už v obdélníkové, nebo klasické koláčové formě.
Jste v pečení spíše tradicionalisté, nebo vám podobné nápady připadají zábavné?