Hlavní obsah
3,3
(57)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

K svátkům patří neodmyslitelně i vánočka. Vyzkoušejte ji ze špaldové mouky, která jí dodá jemnou oříškovou chuť. V minivariantě (asi 20 cm) je navíc můžete použít i jako jedlý dárek od srdce.

40 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 vánočky
Těsto
  • 500 g špaldová mouka
  • 2 ks žloutků
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 kostička čerstvého droždí
  • 1 lžička citronové kůry
Na dohotovení
  • 3 lžíce mandlových lupínků
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžíce mléka
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a přidejte po lžičce mouky a cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek

02.

Mezitím do mísy nasypte mouku a přidejte citronovou kůru, moučkový a vanilkový cukr. Promíchejte a přidejte na kousky nakrájené změklé máslo. 

03.

Nakonec do mísy nalejte vzešlý kvásek. Vše důkladně propracujte, až vznikne těsto bez hrudek. Poté do něj zapracujte ještě ořechy a brusinky. Brusinky můžete předtím nakrájet na menší kousky. 

04.

Těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinku nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté jej rozdělte na 3 díly. 

05.

Každý díl pak ještě rozdělte na 9 kousků. Z každého vyválejte nudli. Nejdřív upleťte cop ze 4 dílků, pak ze tří a nakonec přidejte navrch vánočky zapletené dva dílky. Takto připravte 3 vánočky. 

06.

Žloutek rozšlehejte s mlékem. Potřete vánočky pomocí mašlovačky a nakonec je posypte mandlemi. Pečte je 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení je pocukrujte. Pokud je chcete darovat, obvažte je ozdobnou stužkou. 

Načítám