Článek
Postup
01.
Mléko zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte špetku mouky a cukru a nechte vzejít kvásek.
02.
Mezitím dejte do mísy mouku, přidejte cukr, žloutky, citronovou kůru a pokrájené změklé máslo. Přilijte hotový kvásek a vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek.
03.
Zadělané těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 45 minut. Pak ho rozdělte na několik dílků a z každého uválejte váleček o šířce 1 a půl až 2 cm. Z něho pak ukrajujte kousky a skládejte je do máslem vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy.
04.
Buchtičky pečte 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím připravte krém.
05.
V mléce rozmíchejte pudinkový prášek, přidejte vanilku a cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak krém stáhněte z ohně, nechte trochu vychladnout a zašlehejte do něj žloutky a máslo.
Buchtičky podávejte přelité hotovým vanilkovým krémem. Dukátové buchtičky můžete udělat také s vanilkovým smetanovým krémem s rumem nebo s pravým šodó z bílého vína a žloutků.