Hlavní obsah
3,2
(53)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Milujete buchtičky s jemnou vanilkovou omáčkou? Připravte si je tentokrát ze špaldové mouky, která jim vdechne lehkou oříškovou chuť. S máslovým žloutkovým krémem budou neodolatelné.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Buchtičky
  • 450 g hladké špaldové mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 ks žloutků
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 50 g cukru
Krém
  • 800 ml mléka
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 4 ks žloutků
  • 1 lžíce másla
Na pečení
  • 1 ks másla
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte špetku mouky a cukru a nechte vzejít kvásek. 

02.

Mezitím dejte do mísy mouku, přidejte cukr, žloutky, citronovou kůru a pokrájené změklé máslo. Přilijte hotový kvásek a vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. 

03.

Zadělané těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 45 minut. Pak ho rozdělte na několik dílků a z každého uválejte váleček o šířce 1 a půl až 2 cm. Z něho pak ukrajujte kousky a skládejte je do máslem vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy. 

04.

Buchtičky pečte 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím připravte krém. 

05.

V mléce rozmíchejte pudinkový prášek, přidejte vanilku a cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak krém stáhněte z ohně, nechte trochu vychladnout a zašlehejte do něj žloutky a máslo.

Foto: Autorka

Zlaté křupavé buchtičky a jemný vanilkový krém... Kdo by odolal?Foto: Autorka

Buchtičky podávejte přelité hotovým vanilkovým krémem. Dukátové buchtičky můžete udělat také s vanilkovým smetanovým krémem s rumem nebo s pravým šodó z bílého vína a žloutků.

Načítám