Hlavní obsah
3,2
(219)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Na bramboráky nepotřebujete žádné zvláštní ani nákladné ingredience a vždycky potěší. I když především ty, kdo nevaří. Ale co bychom pro blízké neudělali, že? Tak pusťte digestoř, zakolíčkujte si nos a pojďte na to. Tentokrát budou obzvláště vypečené: s cibulkou a rozteklým sýrem.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 kousků
Na bramboráky
  • 4 ks brambor
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 ks vejce
  • 100 g ementálu
  • 50 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
K podávání
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžičky hořčice
Článek

Postup

01.

Brambory (asi 600 gramů) nastrouhejte najemno a nechte chvíli pustit vodu. Mezitím nadrobno pokrájejte cibuli (100 gramů), nastrouhejte sýr a očistěte česnek (množství upravte dle chuti).

02.

Z brambor vymačkejte co nejvíce tekutiny, přidejte cibuli, sýr, prolisovaný česnek, vejce, mouku (klidně obyčejnou pšeničnou), dost osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem a tymiánem nebo klasickou majoránkou.

03.

Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu sádla a rukama s pomocí lžíce tvořte malé bramboráčky, které pozvolna smažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte okapat na papírové utěrce a podávejte jen tak, s kysaným zelím nebo s kysanou smetanou ochucenou oblíbenou hořčicí.

Podobnou kombinaci si vychutnáte i v tomto bramborovém koláči se sýrem a cibulí nebo bramborových plackách ze zbylých brambor, obojí je výtečné!

Načítám