Hlavní obsah
3,4
(84)
Foto: Akademiekvality.cz

Foto: Akademiekvality.cz

Palačinky jsou oblíbenou záchranou, když dojde inspirace (nebo suroviny) na vaření. A ocení je nejen děti. Až zase takový moment nastane, zkuste je z chuťově výraznější (a díky vyššímu obsahu vlákniny také zdravější) špaldové mouky. Skvěle ji dochutí medvědí česnek a naplnit ji můžete pokaždé jinou zeleninou a sýrem.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na palačinky
  • 100 g špaldová mouka
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 ks vejce
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrst medvědího česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
Na náplň
  • 220 g květáku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 ks červené cibule
  • 250 g žampionů
  • 100 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Mouku dobře vyšlehejte s mlékem dohladka. Přidejte vejce, asi pořádnou hrst čerstvého nasekaného nebo 3 lžíce pesta z medvědího česneku a trochu soli. Nechte odležet, palačinky se pak nebudou trhat.

Foto: Akademiekvality.cz

Jestli vám od loňska zbylo nějaké pesto, klidně místo čerstvého medvědího česneku zužitkujte toFoto: Akademiekvality.cz

02.

Květák rozkrájejte na malé růžičky a začněte opékat na oleji. Až začne hnědnout, přidejte na proužky nakrájenou cibulku a nakonec plátky žampionů. Osolte a opepřete.

03.

Na rozpálené pánvi (podle stupně její nepřilnavosti ji potírejte trochou oleje) pečte palačinky, které poté potírejte lučinou a plňte zeleninovou směsí.

Foto: Akademiekvality.cz

K zelenině a česnekové palačince přidejte svěží krémový sýrFoto: Akademiekvality.cz

Tip: Pokud je to možné, preferujte lokální zeleninu. Sklízí se totiž až tehdy, kdy je opravdu zralá. Jakmile se něco dováží, trhá se to s předstihem - to nejčerstvější se zkrátka narodilo u nás.

Načítám