Článek
Postup:
01.
Z dýně odstraňte semínka, pokrájejte na kousky (hokaido není třeba loupat), dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte vodou, pořádně osolte a opepřete a při 200 °C upečte doměkka.
02.
Dýni přemístěte spolu s prolisovaným česnekem, smetanou a špetkou chilli (jestli nemáte rádi pálivé, dejte jen trochu muškátového oříšku) do mixéru a rozmixujte dohladka. Podle potřeby zřeďte trochou horké vody. Na závěr vmíchejte najemno nastrouhaný sýr – goudu, ementál nebo třeba parmazán – a dochuťte další solí a čerstvě mletým pepřem.
03.
Slaninu pokrájejte na proužky nebo kostičky, na pánvi nasucho opražte a vmíchejte do omáčky.
04.
Podávejte s oblíbenými těstovinami a posypané nasekanou petrželí.
Tip: Dýni vybírejte spíš menší, moje vážila 1 600 g a omáčky bylo spousta!
Polévka je klasika, co dalšího ale vaříte z dýně? Krásně oranžové noky, sladký dort nebo snad kořeněný závin?